• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Választási demográfiai program készül

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Az időzítést lehet befolyásolni, de az alapdöntést a gyermekvállalásról nem nagyon befolyásolja a családtámogatás.

Az előző fideszes demográfiai program kidolgozásáért felelős munkacsoport vezetője Révész Máriusz volt, aki 2014-ben még vadul azt bizonygatta, hogy fokozatosan akár ötszörösére is növelhetik az anyasági támogatás összegét. A törvény értelmében a gyermek születésekor a terhesgondozáson rendszeresen megjelent anyáknak járó támogatás összege a mindenkori nyugdíjminimum 225 százaléka, a nagyszabású ígérgetés tehát már ott elbukott, hogy legkisebb időskori ellátás összege jövőre már tizedik éve változatlanul 28 500 forint. A 2014-es kampányt végül a rezsicsökkentésre húzta rá a jobboldali koalíció és nyert - írta összeállításában a népszava.hu.

A közelgő választást jelzi, hogy Lázár János még március elején bejelentette: demográfiai program készül, mert le kell lassítani, sőt meg kell állítani a népesség fogyását, el kell érni, hogy több gyerek szülessen és emelkedjen az idősek várható élettartama. Mindegyik tiszteletre méltó cél, sőt az is tagadhatatlan, hogy a családtámogatási rendszer több pontján is mélyebben nyúl a zsebébe az állam, mint korábban, de azért az előző – hasonlóan nagyszabású – demográfiai csomag köddé válása is jelzi, nem biztos, hogy ez a program lesz a Fidesz választási csodafegyvere.

A gyermekvállalás támogatása hosszú távú befektetés, így a leggyorsabban elérhetőbb megoldásnak a nyugdíjas korosztály munkába való visszacsábítása látszik, amihez pedig egészségben kell tartani az időseket, ami az aktív generációk túlterhelése miatt nem is egyszerű feladat. Jöhetnének még külföldi vendégmunkások, de a nagyobb tömegben mozdítható ukrajnai dolgozók inkább az ebben is gyorsabban ébredő lengyeleket és cseheket választják. Ráadásul a demográfiai program nem lehet családtámogatási módszerek gyűjteménye, ennél átfogóbb csomagra van szükség, amivel óriási késésben vagyunk.

Stratégiai gyerekek
Munkát adjon a kormány, és akkor több gyereket vállalnak a családok - mondta a lapnak nyilatkozva Bass László szociológus.

- Több gyerek születhet, ha nőnek a jövedelemhez köthető családi támogatások, vagy több bölcsőde lesz az országban?
- Azokban a szegény társadalmi csoportokban, ahol a legminimálisabb bevétel is a túlélést jelenti, létezik a családi pótlékért, egyéb juttatásért világra hozott „stratégiai gyerek" fogalma, de azt tapasztaljuk, hogy ha egy családban legalább egy felnőtt integrálódik, mert piaci munkát talál magának, ott csökken a vállalt gyerekek száma. Az alanyi jogon járó családi pótlékot épp azért nem emeli a kormány, mert a legszegényebb rétegek gyermekvállalási kedvét nem akarja élénkíteni.

- A gyermekvállalásban meghatározó, hogy van munka vagy nincs?
- Ez az alapvető kérdés. A családi adókedvezmények és minden egyéb mostanában felmerült családtámogatási forma csak abban játszik szerepet, hogy az egyébként is betervezett gyerek vagy gyerekek mikor jönnek a világra. Vagyis az időzítést lehet befolyásolni, de az alapdöntést a gyermekvállalásról, nem nagyon befolyásolják ezek a lépések... A teljes összeállítás