• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Csapatmunka: a halál után adnak életet

Lapszemle Forrás: szon.hu

A halállal találkozva is az élet a célunk, mert így tudunk értelmet adni az elmúlásnak.

Az Országos Vérellátó Szolgálat Szerv­koordinációs Iroda összesítése alapján tavaly a Jósa András Oktatókórházból érkezett az egyik legtöbb donorjelentés, 11. Ez pedig azt jelenti, hogy a listán szereplő egészségügyi intézmények közül a legjobb három között végzett a nyíregyházi kórház - írta a szon.hu riportjában.

– Ez egy abszolút csapatmunka, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály (AITO) minden dolgozójának aktív szerepe van abban, hogy az „Életet ajándékozó kórház" címet a szervátültetésekhez adott donációs tevékenységünkért ismét megkaptuk – hangsúlyozta dr. Szűcs Attila. Az AITO osztályvezető főorvosa elmondta: az a legfontosabb céljuk, hogy meggyógyítsák a betegeiket, ez határozza meg minden napjukat és percüket.

– De ha eljön az agyhalál pillanata (az agy – beleértve az agytörzset is – működésének teljes és visszafordíthatatlan megszűnése, amit minden esetben egy háromtagú, független bizottság állapít meg a törvényi előírásoknak megfelelően), azért teszünk meg mindent nagyon-nagyon sok órában, mert szintén az életet tartjuk szem előtt, és azokra gondolunk, akik szervátültetésre várnak, s a munkánkkal hozzájárulunk az életük megmentéséhez. A halállal találkozva is az élet a célunk, mert így tudunk értelmet adni az elmúlásnak – fogalmazott az osztályvezető főorvos.

Egy elhunyt öt–hat betegnek adhat szervet – két vesét, májat, szívet, tüdőt és hasnyálmirigyet, ez utóbbit azonban nem külön, hanem legtöbb esetben a vesével együtt ültetik át és egy ember kapja, valamint a szaruhártya szövete is átültethető. A veséért Debrecenből, a májért, a tüdőért és a szívért Budapestről, de miután az Eurotransplant tagja hazánk, akár Németországból és Ausztriából indul el helikopterrel, repülővel a speciális team, amely kizárólagosan jogosult a szervek kivételére. Volt, hogy egyszerre öt csapat 18 tagja volt a műtőben.

A családtagok, amikor azt látják, hogy a gép még lélegezteti a szerettüket, nehezen értik meg: az agyhalál azonos az egyén halálával. Ezért mondanak el nekik mindent pontról pontra, mi miért történik, hiszen az AITO felelőssége, hogy a team megérkezéséig – ez lehet akár 16–18 óra is – a lehető legjobb kondícióban, átültethető állapotban tartsák a szerveket. Ez állandó felügyeletet, precizitást és magas szakmai felkészültséget igényel, nem lehet hibázni...

Legolvasottabb cikkeink