• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Válság a vonal túloldalán

Lapszemle Forrás: Heves Megyei Hírlap

A gazdaság nehézségei, a válság életünkre is hatással van.

Ennek lenyomata tetten érhető a lelki krízisek enyhítésére hivatott telefonos segélyszolgálatokhoz érkező hívások esetében is. Nő a társadalom agressziós szintje - hangzott el a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Varga Gábor pszichiáter kijelentése egy közelmúltban rendezett egri konferencián.

A növekvő feszültség, agressziós szint egyébként a statisztikák szerint a befejezett öngyilkosságok módjában is tükröződik. Sehol a világon nincs például annyi önakasztás, mint nálunk. Ezeket jellemzően a 35-45 év közötti, egyedül, kisebb vidéki településeken vagy a nagyvárosok perifériáján élő, volt szenvedélybeteg férfiak követik el.

Évente itthon 250-260 ezer hívás érkezik a lelki elsősegélyekhez, amit az országban összesen nyolcszáz, jól kiképzett önkéntes segítő fogad. Ők elsősorban szakszerű segítséget nyújtanak, az esetek 4-6 százalékában pedig a tényleges öngyilkossági szándéktól téríti el a telefonálót.

A magyar társadalomban komoly történelmi meggyökerezettséggel bíró önpusztító jelenség kapcsán a Heves megyei szolgálatoknál elmondták: akik őket hívják, általában segélykiáltásnak, végső figyelemfelhívásnak szánják lépésüket. S ha ekkor megkapják azt a kis lökést, ami eltéríti őket, kizökkenti a saját beszűkült gondolkodásukból, sikerül más pályára állítani őket.

A helyi szakemberek szerint bár tényleg sok a rossz magyar hagyomány és példa, ugyanakkor pozitív motívumokat is szép számmal lehet találni. Ezekre az erőt adó tapasztalatokra kell és lehet építeni a kríziskezelésben.

- Az élet egyszeri és megismételhetetlen, erre szeretnénk felhívni minden hozzánk forduló figyelmét. Nem tudunk senki helyett törlesztőrészletet fizetni, munkát, megélhetést és otthont szerezni. Tudunk viszont segíteni a belső erőforrások, lelki tartelékok mozgósításában. S hogy miként támaszkodjon krízishelyzetben a közelállókra, a családra, rokonokra, barátokra. Életünk tele van kisebb-nagyobb válsághelyzettel, melyek megoldása lendít tovább minket - hangsúlyozza a hatvani SOS Lelki Elsősegély Telefonszolgálat szakmai vezetője.