• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Válságban is gyógyszerre éhes a magyar

Lapszemle 2022.10.19 Forrás: blikk.hu
Válságban is gyógyszerre éhes a magyar

Tavaly csak a vényköteles gyógyszerekre 568 milliárd forintot költöttünk, összesen 177 millió doboz gyógyszer adtak el itthon.

Kevesebbet vásrolunk a boltban, lemondunk a programokról, nem kapcsoltuk be a fűtést akkor sem, amikor hetekig hideg volt, s kevesebbet égetjük a villanyt is. Ám a gyógyszerekre nem akarnak kevesebbet költeni honfitrásaink. Pedig megtehetnék - írja a blikk.hu.

...

Egy felmérés szerint egy 100 ezer forintos nyugdíjból átlagosan 20 ezer forintot költenek gyógyszerre az idősek.

– A nyugdíj nagy részét elviszi a rezsi, az élelmiszer és a gyógyszer. Ha ezek közül valamelyik drágul – és hát, mindegyik jelentősen emelkedett az elmúlt hónapokban –, leheteten élethelyzetbe hozza az időseket. Vannak, akiknek választaniuk kell gyógyszer és rezsiszámla között. Egyfolytában csöng a telefonunk, kérnek segítséget, tanácsot, de kevés pénzből nem lehet többet költeni – számolt be a Blikknek Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

A patikusok tapasztalai szerint azonban nagy átlagban a gyógyszereken egyelőre nem spórolnak a magyarok.

– Pedig lehetne. A legtöbb gyógyszernek ugyanis van olcsóbb változata, más néven, de ugyanazzal a hatóanyaggal – hívta fel a figyelmet Mándy Magdi gyógyszerész. – A patikusoknak kötelességük felhívni erre a vásárlók figyelmét, de tapasztalataim szerint a vevők többsége ragaszkodik a régről ismert, ám drágább tablettához – tette hozzá.

Zorkóczy Árpád, patikatuajdonos is úgy látja, hogy a gyógyszerkiadásaikat egyelőre nem fogják vissza honfitársaink. Talán csak az étrendkiegészítőkből, viatminokból fogy valamivel kevesebb.

Egy új metróvonalat meg lehetne építeni abból a pénzből, amit a nyugdíjas és aktívan dolgozó honfitársaink országos szinten évente otthagynak a patikákban. Tavaly csak a vényköteles gyógyszerekre 568 milliárd forintot költöttünk: összesen 177 millió doboz gyógyszer adtak el itthon a Hiflylabs elemzése szerint.

Magyarország lakosságarányosan ezzel a középmezőnyben van, a franciák például több pirulát vesznek be. Hozzánk hasonló gyógyszerfogyasztók a hazánkkal szomszédos országok.

– Történelmi és kulturális okai vannak, hogy Dél-Európa felé haladva emelkedik, északra csökken a gyógyszervásárlás, a mediterrán országokban magasabb, Skandináviában alacsonyabb. Nemzetközi összehasonlításban a magyarok a középmezőnyben vannak – adott helyzetképet Dózsa Csaba, egészségügyi közgazdász.

A szakértő szerint lényegesen jobb a helyzet, mint a kilencvenes években, amikor tényleg az első között voltunk a gyógyszerfogyasztásban. Ahogy drágultak a gyógyszerek és terjedtek az életmód-terápiák, úgy csökkent a magyarok költekezése a patikákban. Emésztést elősegítő készítményeket, altatókat, fájdalomcsillapítókat viszont még mindig indokolatlanul sokat vásárolunk.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink