• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Változott az európai egészségbiztosítási kártya érvényességi határideje

Lapszemle 2024.03.30 Forrás: penzcentrum.hu
Változott az európai egészségbiztosítási kártya érvényességi határideje

Ugyanolyan feltételekkel vehetjük igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat, mint az adott ország állampolgárai, ám ez nem jelent minden esetben ingyenességet.

A színe miatt kék kártyaként emlegetett Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényessége idén év elejétől megváltozott, a biztosítottaknál 3 év helyett már akár 10 évig is használható, így még inkább érdemes időt szánni a kiváltására - emlékeztetett a pénzcentrum.hu. Fontos, hogy ez a megoldás számos ok miatt csak korlátozott védelmet nyújt, amit utazás előtt egy jól megválasztott utasbiztosítással ajánlott megerősíteni.

Magyarországon minden állampolgár kiválthatja a kék kártyát, ha biztosított, vagyis a munkáltatója vagy ő maga folyamatosan fizeti a TB-jét, saját jogú nyugdíjas, óvodás vagy nappali képzésben tanuló diák. A kártya személyesen és online is igényelhető. Fontos tudni, hogy 2023 végén változott az okmány érvényességi ideje, a korábbi három év helyett az új szabály szerint az érvényesség folyamatos egészségügyi szolgáltatásra jogosultság esetén 10, külszolgálatban pedig 4 évre nőtt - idézték a szabályokat.

A nemzeti egészségbiztosítási pénztáraknál igényelhető okmánnyal rendelkezők az Európai Unió valamennyi tagállamában, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában, Svájcban és az Egyesült Királyságban ideiglenesen tartózkodva, ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe az állami egészségügyi szolgáltatásokat, mint az adott ország állampolgárai, ám ez nem jelent minden esetben ingyenességet.

A kék kártyát elfogadó európai államokban eltérőek az egészségügyi rendszerek, a finanszírozási, fizetési megoldások, ezért a Groupama Biztosító szakértői azt javasolják az utazóknak, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az adott országban érvényes szabályokról. Belgiumban és Luxemburgban például visszatérítéses rendszer működik1, vagyis a legtöbb esetben a beteggel kifizettetik az ellátás költségeit, amit utólag kap vissza, másutt előre vagy utólag önrészt is felszámítanak, ami egyes államokban a gyógyszerekre is kiterjed. A magyarok körében népszerű Ausztriában például az Európai Egészségbiztosítási Kártya nem fedezi a hegyi mentés, a helikopteres szállítás és az orvosi szolgáltatások költségeit, ez a helyieknek is térítésköteles. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink