• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Van egy jó hírünk: nyugodtan ehet vajat

Lapszemle Forrás: Index

Egy új tanulmány megállapította, hogy a vaj sokkal kevésbé káros az egészségre, mint korábban gondolták.

Táplálkozástudományi szempontból a vaj középutas megoldás: nem annyira egészségtelen, mint a cukor, de még mindig kockázatosabb, mint az olívaolaj. A tanulmány szerint az alacsony zsírtartalmú étrendet egy tévedés miatt találták ki. A kutatáshoz kilenc tanulmány vizsgálatával elemezték ki több mint 600 000 ember adatait. Eszerint a vajevés nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és a 2-es típusú cukorbetegség ellen még védelmet is nyújthat – írja az index.hu portálja.

Az új megállapítás szembe megy azzal az évtizedes hagyománnyal, ami szerint a vajat azért kell kerülni, mret túl sok benne a telített zsírsav.

Szerintem a telített zsír nem káros, inkább semleges, általános. A növényi olajak, gyümölcsök és diófélék egészségesebbek a vajnál. De az alacsony zsírtartalmú pulykahús, egy péksütemény, a kukoricapehely vagy a cukros üdítők rosszabbak a vajnál is – mondta dr. Dariush Mozzafarian, a kutatás vezetője.