• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Saját magunkat gyilkoljuk évről évre

Lapszemle Forrás: origo.hu

A világon még mindig a keringési betegségek vezetik a halálozási okok listáját: tízből három elhunyt emberrel ezek végeznek.

A dohányzás továbbra is szedi az áldozatait, tízből egy felnőtt pedig cukorbeteg, ez a szám pedig egyre növekszik. Mi magunk tudnánk hatalmasat változtatni a halálozási statisztikákon - ha akarnánk. De nem akarunk – írja a Szeretem az Életem weboldalán cikk nyomán az origo.hu portálja.

Az 1931. júliusi kínai áradások négymillió ember életét követelték, 1976-ban a tangshani földrengésben majdnem félmillióan haltak meg. A 2004-es indonéziai cunami 280 ezer embert ölt meg, 2010-ben a Haitit sújtó földrengésben 160 ezren vesztették életüket. Szörnyű számok, mindenki megrendül ennyi áldozat hallatán. De mi van azzal az évi hatmillió emberrel, akiket a dohányzás miatt ér a halál? Azzal a 600 ezer áldozattal, akik passzív dohányzás következtében vesztik el életüket?

2012-ben a WHO jelentése szerint 1,5 millió halálesetért volt felelős a cukorbetegség közvetlenül, közvetetten pedig 2,2 millió halálozást kötöttek a magas vércukorszinthez. A különbség a természeti katasztrófák áldozatai és a most fesorolt halálesetek között az, hogy
míg a földrengéseket, áradásokat és cunamikat nem tudjuk kivédeni, a saját egészségünkért tehetünk - méghozzá nem is keveset.

Jelenleg a vezető halálok globális átlagban az iszkémiás szívbetegség (ISZB) - ez felelős a 2012-es halálozások 13,2 százalékáért, összesen 7,4 millió emberért. A kardiovaszkuláris betegségek mind a férfiak, mind a nők körében vezető halálokként szerepelnek, főleg a fejlett országokban, de egyre több megbetegedést rögzítenek a fejlődő régiókban is.

A magyarországi szív- és érrendszeri halálozási adatok még a volt szocialista országokhoz képest is kiugróan magasak, bár a kilencvenes évek végétől enyhe javulás észlelhető. Hazánkban minden negyedik ember ilyen jellegű betegségben hal meg. A hagyományos kockázati tényezők legtöbbjét pedig tudjuk befolyásolni, méghozzá hatékonyan.

Az unalomig ismételt intelmeket mégsem fogadja meg elég ember, pedig szinte már a csapból is ezek folynak: egészséges étkezés, a feldolgozott ételek mellőzése, gyümölcs- és zöldségfogyasztás, rendszeres mozgás, dohányzásmentes és stresszben szegény élet az, amivel a WHO statisztikái szerint akár a szív- és érrendszeri betegségek 80 százalékát megelőzhetnénk.