• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Van élet a tejen túl is!

Lapszemle Forrás: Népszabadság

A növényi tejek ízletes alternatívát jelenhetnek.

Több oka lehet annak, ha valaki nem fogyaszt tejet, legtöbbször valamilyen betegség miatt kényszerülünk mellőzni, a növényi tejhelyettesítők azonban nem csak ebben az esetben jelenthetnek ízletes alternatívát a tehéntej kiváltására. A tejfogyasztásról megoszlik a dietetikusok véleménye: vannak, akik szerint a tehéntej egészséges és nélkülözhetetlen kalciumforrás, míg a másik csoport szerint az emberi szervezet nem tudja megemészteni, ezért csak kárt okoz a szervezetünkben – írja a Népszabadság – online.

Azok számára, aki nem akarnak vagy nem fogyaszthatnak állati eredetű – szarvasmarha, juh, kecske, bivaly, szamár, lókanca és teve – tejet, a növényi tejek ízletes alternatívát jelenhetnek. Magas olajtartalmú magvakból, gabonafélékből és csonthéjas gyümölcsökből sokféle ízű növényi tej nyerhető, melyek állaguknál és tápanyagtartalmuknál fogva kitűnően alkalmasak az állati tejek helyettesítésére.

A növényi tej elnevezés tulajdonképpen nem is helyes, „igazi" tej csak állati eredetű tejféle, illetve anyatej lehet, ezért inkább növényi tejhelyettesítőnek nevezzük őket. Egyrészt különféle betegségek – ételallergia, ételintolerancia –, másrészt az egészséges életmód iránti igény miatt olyan népszerűek mostanában. Sokak számára jelent problémát a tejcukor- vagy éppen a tejfehérje-allergia, mindkettő elsősorban a tehéntej, gyakorlatilag viszont bármelyik állati eredetű tej fogyasztásához kötődik – magyarázza Barcza Zsuzsanna dietetikus, aki hozzáteszi azt is, tejcukor-érzékenység esetén a laktóz, míg tejfehérje-allergia esetén a kazein okozza a problémát, ám mivel egyik növényi tejhelyettesítő sem tartalmazza őket, ezért ideális opciót jelentenek a tehéntej kiváltására.

A magas koleszterinszinttel rendelkezők és az érelmeszesedésben érintettek számára is kimondottan ajánlottak, mivel koleszterint nem, olyan növényi szterineket viszont tartalmaznak, melyek hatékonyan csökkentik az LDL (ú.n. rossz)-koleszterinszintet, a HDL- és a trigliceridszintet viszont nem befolyásolják. Akik csontritkulásra hajlamosak, és valamiért nem fogyasztanak állati eredetű tejet, nekik is jó választás valamelyik növényi tejital, izoflavonoidjaik ugyanis jótékonyan hatnak az időskori oszteoporózisra. A szójatejnek, valamint a viszonylag ritka máktejnek például kimagaslóan magas a fehérje- és kalciumtartalma, így leginkább e két növényi tejhelyettesítő javasolt a csontritkulás megelőzésére.

Önmagukban, ízesítés nélkül meglehetősen fura ízűek, kevésbé hasonlatosak az állati eredetű tejhez, de talán a rizstejnek a legkellemesebb az íze, kicsit édeskés. A növényi tejhelyettesítők nagy részét éppen ezért ízesítik, például eperrel vagy csokival, natúran ételkészítésre szoktuk őket javasolni. Tudni kell, hogy a növényi tejitalok valamelyik esszenciális aminosav tekintetében hiányosnak mondhatóak az állati eredetű tejekhez viszonyítva, a rizstej szintén hiányos, de csak egyetlen aminosavban, és mint ilyen, a legközelebb áll a tehéntejhez – emelte ki a dietetikus-szakértő, Barcza Zsuzsanna.

A normál tehéntej 4 gramm szénhidrátot tartalmaz 100 grammra viszonyítva, ezzel szemben szinte az összes növényi tejnek magasabb a szénhidráttartalma, a zabtejé például 15 gramm is lehet. Mivel azonban a növényi szénhidrátok nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, ezért nem kell tőlük tartani, bár cukorbetegség esetén bele kell számítani őket a napi szénhidrátmennyiségbe. És hogy mennyit kell fogyasztania ezekből a növényi italokból annak, aki a tehéntejet szeretné pótolni? A növényi tejhelyettesítők fehérjetartalma nagyjából a tehéntej fele, kétharmada, így szűk másfélszeres mennyiséggel kell számolnunk.

A növényi tejhelyettesítőket reform- és bioboltokban készen is meg lehet vásárolni, kis türelemmel viszont otthon is könnyen elkészíthejük őket. Akár olajos magokat, akár csonthéjas gyümölcsöket vagy gabonaféléket használunk, a módszer nagyjából mindegyik alapanyag esetén ugyanaz: a könnyebb emészhetőség kedvéért tiszta vízbe áztatjuk egy éjszakára a – lehetőleg bio minőségű – magokat, másnap pedig egy háztartási robotgéppel pépesítjük, majd leszűrjük őket, különválasztva így a „tejet".

A készen kapható növényi tejitalok natúr és ízesített változatban is kaphatóak, ha kedvünk tartja, mi is adhatunk hozzá vaníliát, karobport, fahéjat vagy karadamomot, édesítés gyanánt pedig egy kis mézet vagy nyírfacukrot. A hűtőben 2-3 napig állnak el.