• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Van jövője a félegyházi kórháznak

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe

Legkésőbb egy éven belül létrejöhet az aktív ellátási formákat kiváltó egynapos sebészet, nappali kórház belgyógyászati profillal, valamint komplex sürgősség ellátó hely.

A kiskunfélegyházi városi kórház januártól a megyei kórház tagintézményeként működik. A várható változásokról az intézmény új igazgatójával, dr. Körtvélyessy Andrással beszélgetett a Petőfi Népe – online.

A „süllyedő hajóról" sokan elmenekültek. Ön miért pályázott mégis a kórházigazgatói állásra? – kérdezték az igazgatótól.

– Amikor másfél évvel ezelőtt mint reumatológus idejöttem dolgozni, nem éreztem, hogy egy süllyedő hajóra érkeztem volna. Hihetetlen nagy lehetőségekkel bíró, fejlődésben lévő kórházat találtam. Nem sok ilyen rehabilitációs intézmény van az országban. Az való igaz, hogy a virágzó aktív kórházat felváltotta egy rehabilitációs intézmény, amit nagyon nehezen fogadnak el a helybeliek. Ugyanakkor ez nem egy süllyedő hajó. Biztos vagyok abban, hogy a kórház emelkedő – kétségkívül elsősorban rehabilitációs – irányba halad. Legkésőbb egy éven belül létrejöhet az aktív ellátási formákat kiváltó egynapos sebészet, nappali kórház belgyógyászati profillal, valamint komplex sürgősség ellátó hely. A nappali kórház azt jelenti, hogy a beteg kúraszerűen, mindennap bejár az intézménybe – például infúziós kúrára, gyógytornára, vagy fizikoterápiára – de nem alszik itt. Az aktív ellátás pótlásának első lépéseként alakítunk ki egy infúziós szobát, így ezentúl nem kell a betegeknek emiatt Kecskemétre utazniuk. A megyében egyébként nincs máshol kardiológiai rehabilitáció csak nálunk. Hosszú távú cél egy régiós rehabilitációs centrum kialakítása, az aktív ellátást helyettesítő szolgáltatásokkal, sürgősségi ellátás felállításával.

A félegyházi és a megyei kórház integrációjának egyik oka a takarékoskodás volt. Sikerült lefaragni a több százmilliós adósságállományból?

– Örömmel mondhatom, hogy valamelyest konszolidálódott a félegyházi kórház adósságállománya. De az egészségügy alulfinanszírozása miatt nagyon nehéz nullszaldósan gazdálkodni. Ha azt akarjuk, hogy jól működjön az intézmény ahhoz megfelelő szakembergárdára, eszközökre van szükség, a költségeket azonban az OEP finanszírozás csak részben fedezi. Ugyanakkor az integrációval – mint struktúraváltó kórház – olyan pályázatokon is részt vehetünk, melyek segítséget nyújtanak a kórház adósságállományának további rendezésében, illetve a fejlesztésekben is. Tavasszal indul például az a 180 millió forintos beruházás, melynek keretében a régi épületszárny harmadik emeletét teljesen felújítjuk, itt kap helyet újabb 32 rehabilitációs ágy.

A teljes interjú a Petőfi Népe online portálján olvasható.