• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Várólisták: Érdemes más városban műttetni

Lapszemle Forrás: mno.hu

Megdöbbentő különbségek vannak a várólisták alakulásában az ország különböző régióiban.

Az, hogy milyen sokat kell várni egy-egy beavatkozásra, gyakran nemcsak a bonyolultságától függ, hanem attól is, hol lakik a beteg. Míg ugyanis egy rutinnak számító mandulaműtétre például a Dél-Dunántúlon átlagosan 55 napot kell várakozni, addig ugyanezen a Dél-Alföldön már 17 nap után túleshetünk – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adataiból, mnelyek között a Magyar Nemzet nézett körül.

Egy térdprotézisműtétre például a Dél-Dunántúlon 545 napot kell várnia a listán szereplő 996 betegnek, a Dél-Alföldön ezzel szemben a regisztrált 400 páciens esetében átlagosan 171 nap múlva végzik el a beavatkozást. Hasonló a helyzet a csípőprotézis-műtét esetében is: a szegedi kórházban körülbelül öt hónap a várakozási idő, ezzel szemben a pécsi kórház betegei átlagosan 2 év 4 hónap alatt kerülhetnek sorra.

A területi különbségekkel kapcsolatban Rudner Ervin, a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja lapunknak elmondta, többféle oka lehet az eltérésnek, a várakozási idő hosszát általában a kórházak helyi viszonyai határozzák meg. – Az operáló orvosok kapacitása, a tárgyi feltételek, a műtőhasználati korlátok és a finanszírozási problémák mind befolyásolják a várólisták hosszát, ezért lehetnek eltérések az ország egyes területei között. Így ott, ahol az országos átlaghoz képest nagyok a különbségek, fontos megvizsgálni a helyi okokat, és kivitelezhető megoldási javaslatokat kell tenni annak érdekében, hogy javuljanak a mutatók. Ha erre nincs mód, akkor kétséges, hogy ezeket a műtéteket egyáltalán lehet-e, kell-e ezekben a kórházakban végezni – közölte.

A lap információi szerint a kórházak idén várhatóan plusztámogatást kapnak a térdprotézis-, szürkehályog-, csípőprotézis-, nyitott szívműtét, a szív elektrofiziológiai vizsgálata, gerincstabilizáló és gerincdeformitás-műtétek, coronariaintervenciók (koszorúérműtétek) és az ortopédiai nagyműtétek után. Vagyis ezeknél érdemes böngészni az OEP honlapján online elérhető régiós várólistákat, mert egy másik városban akár hetekkel, hónapokkal hamarabb is sorra kerülhetnek a betegek. Rudner Ervin közölte: jelenleg is folynak a tárgyalások az OEP-pel, hogy felmérjék, mely intézmények vállalnak pluszműtéteket, és pontosan milyeneket. – Az online elérhető várólistaadatok mellett hamarosan erről is tájékozódhatnak majd a betegek, így még könnyebb lesz választaniuk – közölte az orvos.