• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Vásárra viszik a bőrüket és a táppénzükért is küzdhetnek

Lapszemle 2020.10.01 Forrás: 24.hu
Vásárra viszik a bőrüket és a táppénzükért is küzdhetnek

Úgyis lehet mondani, hogy a gyógyítók munkájának „jutalma” 40 százalékos mínusz, amit nehezen élnek meg az alacsony keresetű dolgozók.

A koronavírus második hullámában mind több egészségügyi dolgozó fertőződik meg, például a győri kórházban egyetlen napon hat orvos és legalább tíz egészségügyi szakdolgozó került karanténba. A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, dr. Soós Adrianna szerint országosan több száz egészségügyi dolgozó van karanténban, vagy beteg. Ha így járnak a frontvonalban harcolók, az anyagilag is megviseli őket. Ennek az az oka, hogy alapból csak maximum 60 százalékos táppénzt kapnak, s bár elvileg elérhető nekik a 100 százalékos táppénz is, megszerzése hosszadalmas eljárást igényel, írja a 24.hu.

Úgyis lehet mondani, hogy a gyógyítók munkájának „jutalma”40 százalékos mínusz, amit nehezen élnek meg az amúgy is alacsony keresetű dolgozók. Elkeseredett olvasónk mutatta be, hogyan zajlanak a hétköznapok, milyen húzós anyagi következményekkel jár számukra a koronavírus közelében élni. Ha kontaktkutatás során kiderül, hogy érintkeztek koronavírusos beteggel, karantén vár rájuk, és mindössze 60 százalékos táppénzt kapnak ebben az időszakban. Jó esetben 10-12 nap alatt megvan a két negatív teszt, viszont ha az első pozitív volt, akkor a két negatív tesztig marad a karantén, és a táppénz. Amikor pedig a kiszolgáltatott egészségügyis visszamegy dolgozni, kezdődik minden elölről: ha kontaktkutatásnál képbe kerül, vagy felmerül a fertőzés veszélye, ismét jön a táppénz, vagyis a 40 százalékkal karcsúbb jövedelem.

Dr. Soós Adrianna felháborítónak tartja, hogy miközben évek óta túlterheléssel dolgoznak az emberek, és nagy a kitettségük, még keresetveszteség is éri őket.

A jogszabály szerint 100 százalékos táppénz akkor járhat, ha foglalkozási megbetegedésről van szó. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) március 14-i közleményében is ezt írta, valamint hogy akkor lehet foglalkozási megbetegedésről beszélni, ha a fertőzés a beteg munkavégzése, foglalkozása gyakorlása során alakult ki. A jó hír az, hogy az NNK szerint a koronavírussal fertőzött személyekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók, mentősök, stb. – esetében életszerűen elképzelhető a foglalkozási megbetegedés.

A szakszervezetek szerint a jelenlegi gyakorlat egybevág az NNK útmutatásával, kizárólag azok a dolgozók jogosultak a teljes összegű táppénzre, akik ténylegesen meg is betegedtek, és a munkavédelmi hatóság (azaz a területileg illetékes kormányhivatal munkaügyi és munkavédelmi főosztálya) az esetüket foglalkozási megbetegedésnek minősítette.

Legolvasottabb cikkeink