• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vastagabb betűvel kell jelölni az allergén összetevőket

Lapszemle Forrás: beol.hu

A betűk minimális magasságának legalább 1,2 milliméternek kell lenni a felnyúló és a lelógó részek nélkül.

Bár eddig is fel kellett tüntetni az élelmiszerek csomagolásán az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat az összetevők között, december 13-ától egy uniós rendelet miatt ezeket kiemelten, például vastagabb betűvel kell jelölni. Érdekesség: ha valaki előre nem csomagolt terméket, szalámit vásárol, a pultban álló eladótól is kaphat felvilágosítást. A rendelet meghatározza a jelölésen alkalmazható minimális betűméretet, valamint azt, hogy mit jelent az olvashatóság – írja a Békés Megyei Hírlap – online.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) elmondták, az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat és termékeket tizennégy csoportra osztották fel: glutént tartalmazó gabonafélék, rákfélék, tojás, hal, földimogyoró, szójabab, tej, diófélék, zeller, mustár, szezámmag, kén-dioxid, csillagfürt, puhatestűek. A termékek csomagolásánál ezeket kiemelten kell jelölni.

A Földművelésügyi Minisztérium közlése szerint a nem előre csomagolt élelmiszerek esetén az allergénekre vonatkozó információt nem lesz kötelező a termékeken jelölni. Elegendő lesz az értékesítőhelyen, a boltban kirakni jól olvasható módon azt az ismertetőt, amely a szükséges tudnivalók elérhetőségének helyéről és lehetőségéről számol be. A részletes rendelkezés azonban még csak készül erre vonatkozóan. Azt, hogy a jogszabályoknak megfelelően tüntetik-e fel az allergiát, intoleranciát okozó anyagokat a termékek előállítói, gyártói, illetve, hogy megfelelő-e a tájékoztatás a nem előre csomagolt áruk esetében, azt a Nébih és a megyei kormányhivatalok ellenőrzik. Hangsúlyozták azonban, hogy a rendeletben előírtakat december 13-ától kell kötelezően alkalmazni, így az addig forgalomba hozott termékek a szavatossági idő lejártáig forgalomban lehetnek. Azaz a régi jelölési szabályoknak megfelelő termékek is megtalálhatóak lesznek az üzletek polcain.

A rendelet 2011. december 12-én lépett hatályba, tehát a vállalkozók három év átmeneti időszakot kaptak az átállásra. A gyártóknak még egy módosításra fel kell készülniük, mivel 2016. december 13-ától a tápértékjelölést is kötelező lesz feltüntetni. A földművelésügyi tárcánál kiemelték, ha egy élelmiszer-előállító úgy dönt, hogy már idén december 13-ától jelöli a címkén, hogy mennyi tápértéket tartalmaz az adott élelmiszer, akkor már meg kell felelnie az európai uniós rendeletnek – jegyzi meg a portál.