• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Védőháló praxisközösséget hozott létre négy település

Lapszemle 2019.01.31 Forrás: delmagyar.hu
Védőháló praxisközösséget hozott létre négy település

Tíz háziorvosi körzet szövetkezett a közös munkára. A program lelke az egészségi állapot felmérése lesz

Székkutas, Hódmezővásárhely, Mártély és Árpádhalom háziorvosi körzetei védőháló praxisközösséget hoztak létre. A 150 millió forintos projekt a betegségmegelőzésre, egészségfejlesztésre helyezi a hangsúlyt, írja a delmagyar.hu

Székkutas vezetésével 150 millió forint értékű egészségügyi pályázatot nyert a 4 település 10 háziorvosi praxisát magába tömörítő konzorcium. A Hódmezővásárhelyi Védőháló Praxisközösségben az alapellátást végző háziorvosok és a projektben közreműködő szakemberek olyan együttműködési hálózatot építenek ki, amely a hagyományosan kínált gyógyító, akut és sürgősségi ellátás mellett betegségmegelőző és egészségfejlesztési tevékenységet is végez. 

Tíz háziorvosi körzet szövetkezett a közös munkára. A program lelke az egészségi állapot felmérése lesz – emelte ki Bakos Attila, a praxisközösség szakmai vezetője. Kérdőíves felmérést végeznek, majd a kiértékelés után orvosi tanácsadással állnak a betegek rendelkezésére. Szükség esetén pedig a krónikus gondozás, a rehabilitáció területére irányítják a pácienseket.

– Több olyan tényező is felbukkanhat, amely miatt klienseinket védőnőhöz, dietetikushoz, gyógytornászhoz, pszichológushoz vagy más szakemberhez kell irányítanunk. Ezek a prevenciós szolgáltatások a betegség megelőzését szolgálják.

A praxisközösség többletszolgáltatásként dietetikus, gyógytornász, pszichológus és mentálhigiénés tanácsadást biztosít az érintetteknek. Egyéni felmérés után lehetőség lesz csoportos gyógytornán való részvételre is. Bakos Attila reményét fejezte ki, hogy a projektből mintaprogram válhat.

Cs. Szabó Zsuzsanna, a program menedzsere kiemelte, azokat a klienseket is szeretnék bevonni a programba, akik ritkán keresik fel a háziorvosi rendelőt. Ahogy a program nevében is benne van, védőhálót kívánnak nyújtani a lakosságnak. – A 10 praxis orvosai szoros együttműködésben dolgoznak ki terveket, programokat, szakmai protokollokat. A szakmai munkát a lehető legmagasabb szintre fejlesztjük. A minőségi háziorvoslás mintáját kívánjuk felmutatni. Ebben az ápolók, nővérek, védőnők is nagy segítségünkre vannak – tette hozzá.

A következő hónapokban egészségvédelmi napokat is rendeznek, ahol lehetőség nyílik különböző szűrővizsgálatokon való részvételre is. A program 2019 novemberéig tart. Bakos Attila reményét fejezte ki, hogy lesz folytatása.

Legolvasottabb cikkeink