• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hideg, hó, influenza – keserves január

Lapszemle 2019.01.31 Forrás: atlatszo.hu
Hideg, hó, influenza – keserves január

Ha a gyerekek otthon vannak, akkor esznek, folyamatosan fűteni kell, egész nap megy a tévé.

Azt hiszem, ha az év hónapjait a krízishelyzetek szempontjából kellene rangsorolnom, a január vinné el a prímet. Évek óta ezt tapasztaljuk, ám az időjárás és az influenzajárvány okoz némi különbséget. Ha nincs nagy hideg, és a járvány később jön, akkor picit könnyebb. Most egyik sem kedvezett nekünk. A leszakadó térségek üzleteiben különösen érzékelhető, hogy januárban kevesebb jut. A hétvégi nagybevásárlások elmaradnak, sem a boltokban, sem a piacokon nincs ott a megszokott tömeg. Mindenki próbálja túlélni ezt a nehéz hónapot, írja az Átlátszó riportja.

Nyilván alapvető gond, hogy a decemberi időszak különösen megterhelő a szegénységben élő családok számára. Ilyenkor még a legszegényebb családokban is van vendégjárás, mert mindenki szeretne egy picit ünnepet varázsolni, és az adományok mellett mindenki kicsit nagyvonalúbb, élelemben, ajándékban egyaránt. A fogyasztói társadalom karácsonykor felerősödő hatásában, legalább egyszer egy évben, mindenki szeretné azt érezni, hogy az ünnepet ő is ünneppé teheti. Fogyasztással, mint bárki más.

Aztán itt a téli szünidő, amikor a gyerekek otthon maradnak. A legnehezebb sorban élő gyerekeknek ilyenkor is elérhető az ebédszolgáltatás, de ez, mivel sok a szabadnap, korántsem fedi le a teljes szünidőt. És ha a gyerekek otthon vannak, akkor esznek, folyamatosan fűteni kell, egész nap megy a tévé, hiszen valamit csinálniuk is kell, másra pedig nem sok lehetőség van, ezzel a kártyás villanyórák is hamar lemerülnek.

Így eleve szűkebb büdzsével indul az újév, amit az idén tovább nehezített a hideg és a hó. Igen, a hó külön nehézség, mert elfedi a fajövéseket az üres telkeken, ahonnan még – ha nem is legálisan – feljelentés nélkül összegyűjthető némi fűtőanyag.

Ha ilyenkor valaki végigmegy a leszakadó térségek falvain, mindenhol gallyakkal megrakodott biciklit, talicskát, vagy elhagyott kerítésoszlopot, rossz tetőléceket toló embereket lát, mások pedig a havas úton nagyobb méretű fát húznak maguk után. Sokan vannak, akik így keresik, guberálják össze a napi fűtésmennyiséget.

Idén még belendült az influenzavírus is. Főleg a gyerekeket éri el, nálunk ilyenkor rekordot dönt a gyerekgyógyszerre fordított támogatások felhasználása, de amíg tudjuk, kiváltjuk ezeket, remélve, hogy így talán kevesebb gyerek kerül kórházba. Próbáljuk kezelni a problémákat: ilyenkor nagyságrendileg több kérés fut be hozzánk, mint más hónapokban. Tüzelőt, élelmiszercsomagot, meleg ruhát kérnek a gyerekeknek.

A teljes riport az Átlátszó oldalán.

 

Legolvasottabb cikkeink