• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Védőnők segítik az Ukrajnából érkezők egészségügyi ellátását

Lapszemle 2022.03.07 Forrás: vasarnap.hu
Védőnők segítik az Ukrajnából érkezők egészségügyi ellátását

Nagyon nagy számú gyermek érkezik Magyarországra. Van, aki orvosi vizsgálatra, ellátásra, gyógyszerre szorul, és sok a kismama is.

Gyorsan tudott reagálni a magyar egészségügyi rendszer a váratlan kihívásra, amely a Magyarországra érkező menekültek egészségügyi ellátásának megszervezését jelenti: a Védőnői Szolgálat nemrég kialakított mentor-rendszerén keresztül minden Ukrajnából érkező várandós és gyermekes család megkaphatja a neki megfelelő szükséges információt az ellátásokról - írta a vasárnap.hu. Az Ukrajnából menekült nők, várandós anyák, 0-18 éves gyermekek és fiatalok védőnői támogatásáról Várfalvi Mariannát, a Védőnők Szövetségének elnökét kérdezte a lap.

– 2021 decemberében született meg az Országos Kórházi Főigazgatóság szakmai irányításával egy új védőnői mentor-rendszer, ami eredetileg azzal a céllal jött létre, hogy segítse a lakossággal közvetlenül foglalkozó kollégákat. 53 ember, országos lefedettséggel – ők tudnak most, ebben a helyzetben készenlétben állni és segítséget nyújtani. Civil szervezeteken, befogadókon, önkormányzatokon keresztül összekötik a területi védőnővel azokat a menekült családokat, akiknek szüksége van valamilyen egészségügyi információra, ellátásra.

A Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége is részt vett annak a tájékoztatónak a kidolgozásában, amelyet négy nyelven is kiadtunk, hogy a hazánkba érkezők értesüljenek a lehetőségről. Az ukrán, orosz, angol és magyar felhívás mellé a területileg illetékes mentorok elérhetőségét is csatoltuk, valamint létrehoztunk egy adatlapot, amely segíti annak feltérképezését, hogy kinek, milyen egészségügyi állapotban milyen ellátásra van szüksége.

– Miben tudnak segíteni a védőnők?

– Nagyon nagy számú gyermek érkezik Magyarországra. Van, aki orvosi vizsgálatra, ellátásra, gyógyszerre szorul, és sok a kismama is. Nem ismerik a rendszert, hogy milyen egészségügyi ellátás hol vehető igénybe, erről tud felvilágosítást adni a védőnő.

Hol végzik az Ukrajnából menekültek kezelését? Van erre kijelölt intézmény, vagy teljesen mindegy, hogy hol jelentkeznek segítségért?

– Minden településen igénybe vehető – sürgősségi ellátás keretében – eseti ellátás az orvosi rendelőkben. Természetesen a sürgős eseteket a kórházakban látják el, és ahol nagyobb számú a menekült, ott kijelölték, melyik az ügyeletes intézmény. Budapesten például a Heim Pál kórház fogadja a gyerekeket. 

Mik azok a leggyakoribb problémák, amivel megkeresik az orvosokat a hazánkba érkezők?

– Még nincsenek erre vonatkozó statisztikák, de általánosságban elmondható, hogy sok a meghűléses, megfázásos tünet. Az is jól látható, hogy azok, akik otthon, Ukrajnában rendszeres orvosi kezelés alatt álltak, nem tudták magukkal hozni a gyógyszereiket. Itt szeretném megjegyezni, hogy jószándékból se pótoljuk ezeket valami mással, nagyon fontos a célzott kezelés, a pontos kikérdezés a gyógyszerek felírásakor! Ezeket a gyógyszereket a hazánkba érkezők egy orvosi vizsgálat alapján megkaphatják! Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink