• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Végleg bezárhat a nemzetközi oltóközpont

Lapszemle 2019.01.12 Forrás: hvg.hu
Végleg bezárhat a nemzetközi oltóközpont

Az ÁNTSZ-nél a kormányzati leépítések miatt 300 főt bocsátottak el, elképzelhető, ennek esett áldozatául a nagyhírű intézmény,

Egy hónapja zárva van – hivatalosan átmenetileg – a nemzetközi oltóközpont. Az intézmény idén lenne 60 éves.A hvg.hu úgy tudja, a nagy állami leépítéshullám miatt állították le a járványügy zászlóshajóját – pedig 5-6 embernél nem dolgozott ott több. Az egzotikus betegségek elleni védekezés a globális felmelegedés és az egzotikus utak divatja miatt egyre nagyobb jelentőséget kap.

Magyarország legrégibb oltóközpontja az Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont, röviden nemzetközi oltóközpont 1959-ben alakult meg. Idén lenne tehát 60 éves, de nem lesz ünnepélyes évforduló – semmi nem lesz, mivel december elején bezárták. Átmenetileg, szólt a hivatalos verzió, Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig azt mondta a leállásról beszámoló Medical Online-nak: jelenleg valóban nem működik az oltóközpont, de az NNK átszervezése még folyamatban van. "Vizsgáljuk annak a lehetőségét, hogyan fogjuk működtetni a jövőben." A weboldal jelen pillanatban is él, innen azt lehet megtudni, hogy két rendelőben folyamatos a rendelés, bejelentkezés nélkül lehet érkezni – december 1-jéig ez volt legalábbis a helyzet.

A patinás oltóközpont tényleg úttörő intézménynek számított. Egy ideig csak itt lehetett például sárgaláz elleni védőoltáshoz jutni, a 2000-es évek végére változott csak meg a helyzet, amikor regionális oltóközpontok megkapták ennek lehetőségét. Ezenkívül az oltóközpontnak metodológiai szerepe is volt: kidolgozta a szakmai irányelveket, menedzselte az oltások szövődményeinek bejelentését, iránymutatással szolgált más oltóközpontoknak, szakirodalmi segítséget nyújtott, azaz valamiféle szakmai központként, referenciaközpontként működött. Itt vizsgálták felül évente a javasolt és kötelező oltási protokollokat, vezették szakmailag a kötelező és ajánlott oltások rendszerét, de az árképzésében is jelentős szerepet játszott, ráadásul az elmúlt 59 évben fontos és szükséges nemzetközi kapcsolatokat is kiépített.

...

Az ÁNTSZ-nél a kormányzati leépítések miatt 300 főt bocsátottak el. Úgy tudjuk, ennek esett áldozatául a nagyhírű intézmény, pedig nem sokan dolgoztak itt: három orvos, akik nem csak ezen a helyen nyújtottak szolgáltatást, egy asszisztens és egy pénztáros. A nemzetközi oltóközpont ehhez képest ezerszámra látott el betegeket.

Az ÁNTSZ-t is megkerestük kérdéseinkkel: Mi indokolta a bezárást? Mi lesz a patinás intézményben működő szakmai közösség sorsa? Hány fő elbocsátását jelenti az intézmény bezárása? Biztosítható-e az intézményben folyó szakmai munka fennmaradása? Mi lesz az oltóközpont épületével? Néhány nap alatt a válasz is megérkezett, íme: a lakosság ellátása jelenleg is biztosított, nemzetközi oltóhelyeket a kormányhivatalok és magán oltóhelyek is működtetnek. Az oltások térítés ellenében voltak hozzáférhetők az oltóközpontban, a kormányhivatalok által működtetett helyszíneken és a magán oltóhelyeken egyaránt, nincs változás a korábbi térítési szabályokban.

Az utazást tervezők az interneten megtalálhatják a számukra legkönnyebben elérhető szolgáltatót. A Nemzeti Népegészségügyi Központ oltóközpontja átszervezés alatt áll, és vizsgálja annak lehetőségét, hogy a szervezet keretein belül a továbbiakban milyen módon biztosítja a nevezett szolgáltatást az utazóknak."

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink