• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Végleg megszűnhetnek a védőoltások?

Lapszemle 2019.02.08 Forrás: 24.hu
Végleg megszűnhetnek a védőoltások?

A Kaliforniai Egyetem kutatói egyedi módszert találtak arra, hogy felgyorsítsák a gyógyszer útját a testen belül.

Amerikai kutatók olyan módszert fejlesztettek ki, amely felgyorsítja a gyógyszer szállítását a testen belül, ezért sokkal hatékonyabban szívódik fel ott, ahol szükség van rá. Az egészhez ráadásul mindössze csak egy kis magnézium és titán-dioxid kell. Ha a klinikai kutatás jól sikerül, ezek akár ki is válthatják a védőoltásokat a mindennapokban - írta a 24.hu.

Jelenleg nagyon kevés komoly betegségre használunk szájon át szedhető gyógyszert (ilyen például a tífusz és a kolera), ennek pedig az az oka, hogy sokkal kevésbé hatékonyak, mint azok a vakcinák, amelyeket injekciós tűvel juttatnak a szervezetbe. Az ilyen gyógyszerek gyakran gyorsabban kiürülnek, mint hogy hathatnának, vagy a gyomorsav lebontja őket, mielőtt még elérhetnék a beleket, ahol felszívódnak a szervezetben.

A Kaliforniai Egyetem kutatói most egyedi módszert találtak arra, hogy felgyorsítsák a gyógyszer útját a testen belül, ami megnöveli az esélyét annak, hogy a gyomorsavat átvészelve időben eljusson a belekig. A kutatók mini mesterséges motorcsónakhoz hasonlítják a módszert, de semmi műszer nem kell hozzá: mindössze egy mikroszkopikus mennyiség magnéziumból és titán-dioxidból. 

Ez a két anyag a Futirism beszámolója szerint reakcióba lép a szervezetben található vízzel, így egy buborékos áramlatot hoz létre, ami felgyorsítja a magnéziumhoz és titán-dioxidhoz erősített gyógyszerhatóanyagot, és hamarabb elviszi a belekbe. Az egész mixhez már csak egy olyan membránt kell illeszteni, ami megvédi a gyógyszert a gyomorsavtól, és kész is a működő módszer. A kutatók az eredményeiket a Nano tudományos folyóiratban ismertették.

A klinikai kutatások még váratnak magukra, de a módszert már tesztelték egereken, méghozzá nagyon jó eredményekkel. Ráadásul a kutatók azt mondják, hogy a szájon át szedhető gyógyszerek sokkal hosszabb ideig tartó immunválaszt is tudnak kiváltani, mint a vakcinák, ezért külön pozitívum lenne, ha ki lehetne váltani őket.

Legolvasottabb cikkeink