• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Végveszélyben a mezőkövesdi kórház?

Lapszemle Forrás: Szabad Föld Online

Tízezer aláírás gyűlt össze a dél-borsodi kisvárosban.

Mentsük meg a mezőkövesdi kórházat felkiáltással tízezer aláírás gyűlt össze a dél-borsodi kisvárosban, miután júliustól átalakították az addig belgyógyászati problémákkal viaskodó pácienseket fogadó intézményt. Máshol is feszültséget szül, hogy kacskaringósabbak lettek a betegutak. Akadtak, akik katasztrófahelyzettől tartottak és tiltakozást szerveztek, mondván, emberéletek múlhatnak azon, hogy a 23 településből álló dél-borsodi térséget kettévágta a fekvőbeteg-ellátás átszervezése. A keleti rész Miskolchoz, a nyugati Egerhez került – olvasható a szabadfold.hu – online portálján.

Kesernyésen, de elfogadjuk, hogy megszüntették az aktív ágyakat – nyilatkozta dr. Sipos Béla, az immár csak krónikus betegeket ápoló osztály vezető főorvosa. Szakmai szempontból vitatkozhatnánk azon, hogy van-e a kis kórházaknak létjogosultsága. Tőlünk nyugatabbra, teszem azt Ausztriában működnek ilyenek, igaz, ott van pénz a modern diagnosztikai háttérre. Itt, Mezőkövesden sajnos már csak a nevében élt a kórház 1997 óta – emelte ki dr. Sipos Béka, aki elmondta azt is, valójában egyetlen belgyógyászati osztályról volt szó, mely a miskolci Semmelweis Kórházhoz tartozott, de évente 1200 betegünk volt. Akiket helyben nem tudtak ellátni például egy hirtelen rosszulléttel, azt az 50 kilométerre fekvő Miskolcra szállították. Most részben Egerbe ingáznak a mentő-autók, de az infarktusos pácienseket például Miskolcra viszik, utóbbi eddig is így volt.

Ezt az osztályt már háromszor akarták megszüntetni 15 év alatt, egyszer egy hétre be is zárták – az elég volt ahhoz, hogy négy orvos felmondjon. Most az ötből két orvos mondott búcsút az osztálynak, mert szakmai visszalépésnek tartották, hogy felhagyjanak az aktív gyógyítással – ír a portál, amely arról is beszámol, hogy később vált bizonyossá, hogy novembertől létrehozhatják a 24 órás sürgősségi szakrendelést – ahova most belgyógyászokat kell toborozni.

Ismét kiderült: egy rendszer összeomlásához elég egy hét, de a felépítéséhez évek kellenek.

A mezőkövesdiek részben azért tiltakoznak, mert úgy érzik, hogy megint elvesznek tőlük valamit. Megszokták, hogy kapnak egy beutalót, és ide besétálnak. Most 20 kilométert kell utazniuk Egerig, ahol a nap 24 órájában azonos szintű ellátásban részesülhetnek – magyarázta a főorvos. Ezt az osztályt a város magáénak érezte, s olyan életmentő műszerekkel is felszerelte, amelyek nem voltak kötelezőek. Ha valakinek hirtelen leállt a légzése az utcán, behozták, gépre tették. Most a mentőknek kell megoldaniuk, hogy életben tartsák, míg Egerbe ér – tette hozzá a szakember.

A kisvárosban attól félnek, hogy később teljesen megszűnik a „kórházuk". A nővérek – akiknek most háromszoros munka szakadt a nyakukba a krónikus betegek ápolásával – az ingázást nemigen vállalnák, inkább a pályát is elhagynák, ha végleg becsukják az osztályt. Sokan attól tartanak, ez is benne van a pakliban – emeli ki a portál.