• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyes vitaminkészítmények?

Lapszemle Forrás: Kisalföld

Sok bizonytalanság övezi a különböző étrendkiegészítő készítményeket.

Abban vélhetően mindenki egyetért, hogy szervezetünk számára nélkülözhetetlenek a vitaminok és az ásványi anyagok. A vélemények abban már megoszlanak, hogy ezek pótlására elegendő-e zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanunk, vagy szükség van étrendkiegészítő készítményekre is. Egy győri gyógyszertár vezetőjét, valamint egy győri zöldség-gyümölcs kereskedés eladóját kérdezte a Kisaföld – online.

Akkor van szükség ezekre a készítményekre, ha valaki az átlagostól eltérő életvitelt folytat, vagy az életében valamilyen extrém helyzet áll elő. Ilyen lehet például betegség, stresszesebb időszak, vagy ha valaki fokozott fizikai megterhelésnek van kitéve sportolás miatt - fogalmazott egy győri gyógyszertár vezetője, aki kiemelte, fontos, hogy az előirt mennyiséget mindig betartsuk, mert ezeket a vitamin és ásványi anyag tartalmú készítményeket túl lehet adagolni. A túladagolás tünetei lehetnek például gyomor és bélpanaszok, hányinger, hányás, gyengeség érzet – mondta a szakember, aki hozozátette azt is, hosszú távon komoly egészségkárosodást is okozhat az étrend kiegészítő készítmények túlzásba vitt fogyasztása - elsősorban a májra és a vesére nézve ártalmas.

Főként a zsírban oldódó vitaminokkal kell óvatosnak lenni, mert azok nem ürülnek ki a vizelettel, hanem felhalmozódnak a szervezetben. Ilyen például az A, D és az E vitamin - figyelmeztet a gyógyszertár vezetője, aki azonban cáfolta azokat a azokat a híreszteléseket, miszerint ezek a készítmények az előírt mennyiség betartása mellett károsodást okoznának a szervezetben.

Előfordulhat természetesen, hogy valaki érzékeny az egyes hatóanyagokra. Ez megtörténhet, igaz ritkán, de erre az érintettnek figyelnie kell. Meg kell nézni, mit tartalmaz az a készítmény, amit fogyasztani szeretne. Ami gyógyszertári forgalomba kerül, azt ellenőrzik, annak a minőségében nem kell kételkedni. Ez nem mondható el viszont a piacon, interneten vásárolható készítményekről – emelte ki a patika vezetője, hozzáfűzve azt is, ha valamivel olcsóbbak is ezek, semmiképpen sem szabad onnan beszerezni őket, hiszen ismeretlen az eredetük.

Több kutatás is állítja, hogy az elmúlt 30 év alatt drasztikusan csökkent a zöldségek, gyümölcsök vitamin és ásványi anyag tartalma, s manapság már csak töredékét tartalmazzák a régebben mért értékeknek.

Elképzelhetőnek tartom, hogy ma már nincsen annyi vitamin és ásványi anyag a zöldségekben, gyümölcsökben, hiszen a föld egyre jobban ki van zsákmányolva. Régen természetes trágyát alkalmaztak, de most már egyre többen használnak műtrágyát, úgy gondolom, ennek biztosan vannak hátrányai - vélekedett Csutiné Bajzek Tímea, az egyik egyik győri zöldség-gyümölcs kereskedés eladója. Amennyiben változatosan fogyasztjuk a gyümölcsöket, zöldségeket – mint például savanyú káposztát, ahogy régen is tették - akkor csak a téli időszakban lehet szükség a fent említett készítmények alkalmazására – emelte ki az eladó, aki a vásárlókat is mindig arra biztatja, hogy többféle gyümölcsöt, zöldséget vegyenek, s akkor mindegyik vitaminból kicsit be tudnak juttatni a szervezetükbe.