• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vegyi szennyezéstől fél Európa

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Az európai fogyasztók jobban félnek az élelmiszerek vegyi szennyezésétől, mint a bakteriális fertőzésektől.

Az európai fogyasztók jobban félnek az élelmiszerek vegyi szennyezésétől, mint a bakteriális fertőzésektől - állapította meg az Eurobarometer tegnap közzétett új felmérése, amely több mint ötszázmillió európai fogyasztó nézeteit tükrözi. „A válaszadók harminchét százalékát aggasztja az élelmiszer-biztonság. Csaknem harmaduk - harmincegy százalékuk - az élelmiszerek vegyi szennyezésétől fél a leginkább az ételekkel kapcsolatos esetleges kockázatok közül" - jelentette ki Catherine Geslain-Lanéelle, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság ügyvezető igazgatója.

Ismertette: a második legnagyobb kockázati tényezőnek a hústermékek antibiotikum- és hormontartalmát jelölte meg az európaiak harminc százaléka, de ugyanennyien tartanak az élelmezési célra szánt állatok klónozásától is.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján közzétett felmérés szerint huszonkilenc százalék tart az élelmiszerekben előforduló szennyező anyagoktól, például a halakban fellelhető higanytól vagy a sertéshúsban található dioxintól. Érdekes, hogy csak ezen szempontok után következik az élelmiszerek bakteriális szennyezésétől való félelem, míg például a táplálkozás-élettani kockázatokat, az elhízást vagy az egészséges étrend hiányát csak a válaszadók tizenöt százaléka nevezte meg. A kutatás szerint a legtöbb európai bízik a nemzeti és az európai élelmiszer-biztonsági ügynökségekben, de csak úgy, mint fontos és helyes információkat közlő szervezetekben, ám nincsenek maradéktalanul megelégedve a fogyasztók védelme érdekében tett lépéseikkel.