Az európai fogyasztók jobban félnek az élelmiszerek vegyi szennyezésétől, mint a bakteriális fertőzésektől.
Az európai fogyasztók jobban félnek az élelmiszerek vegyi szennyezésétől, mint a bakteriális fertőzésektől - állapította meg az Eurobarometer tegnap közzétett új felmérése, amely több mint ötszázmillió európai fogyasztó nézeteit tükrözi. „A válaszadók harminchét százalékát aggasztja az élelmiszer-biztonság. Csaknem harmaduk - harmincegy százalékuk - az élelmiszerek vegyi szennyezésétől fél a leginkább az ételekkel kapcsolatos esetleges kockázatok közül" - jelentette ki Catherine Geslain-Lanéelle, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság ügyvezető igazgatója.
Ismertette: a második legnagyobb kockázati tényezőnek a hústermékek antibiotikum- és hormontartalmát jelölte meg az európaiak harminc százaléka, de ugyanennyien tartanak az élelmezési célra szánt állatok klónozásától is.
Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján közzétett felmérés szerint huszonkilenc százalék tart az élelmiszerekben előforduló szennyező anyagoktól, például a halakban fellelhető higanytól vagy a sertéshúsban található dioxintól. Érdekes, hogy csak ezen szempontok után következik az élelmiszerek bakteriális szennyezésétől való félelem, míg például a táplálkozás-élettani kockázatokat, az elhízást vagy az egészséges étrend hiányát csak a válaszadók tizenöt százaléka nevezte meg. A kutatás szerint a legtöbb európai bízik a nemzeti és az európai élelmiszer-biztonsági ügynökségekben, de csak úgy, mint fontos és helyes információkat közlő szervezetekben, ám nincsenek maradéktalanul megelégedve a fogyasztók védelme érdekében tett lépéseikkel.