• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Táplálkozásból közepes az anyukáknak

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Az édesanyák a zsírokról tudnak a legkevesebbet, de önkéntelenül is jól választanak sokszor.

Elsősorban az édesanyák táplálkozással kapcsolatos ismereteire, azon belül is a zsírokra vonatkozó tudására volt kíváncsi a KutatóCentrum abban a három országban lezajlott, összesen 3000 főt kérdező online kutatásban, melyből kiderült, hogy a válaszolók sok részismerettel rendelkeznek, ám a gyakorlatban csak részben követi ezeket.

A WHO előrejelzései szerint 2030-ra várhatóan 2,16 milliárd túlsúlyos és 1,12 milliárd elhízott felnőtt lesz a világon. Sajnos nincs ez másként Magyarországon sem, az OÉTI adatai alapján a felnőtt magyar lakosság közel kétharmada (61,8%) a testtömeg index alapján túlsúlyos vagy elhízott. Ráadásul a magyar gyerekek 40%-a is kövérebb a kelleténél. A túlsúly számos megbetegedés okozója lehet, így például a cukorbetegség, és a különböző szív- és érrendszeri betegségeké. Az elhízás hátterében többek között a túlzott állati eredetű zsír fogyasztása, a mértéktelen cukorfogyasztás és a mozgásszegény életmód állhat. Éppen emiatt fontos, hogy a családok táplálkozásáért felelős édesanyák tisztába legyenek az étkezési ajánlásokkal, tudják, miként kell felépíteni családjuk étrendjét és törekedni tudjanak az optimális tápanyag-bevitelre. A KutatóCentrum online felmérésben olyan 18-60 év közötti édesanyákat kérdeztek, akik gyermeket nevelnek, azaz hatással vannak arra, mit eszik a család.

A magyar anyukák csak részben tudatosak a táplálkozás terén
A kutatás adati szerint az anyukák tisztában vannak a főbb tápanyagcsoportok fontosságával, így 86%-uk említette, hogy a fehérjék elengedhetetlenek a gyermekek étrendjében, 46%-uk a szénhidrátokat is megemlítette, ugyanakkor csak egyharmaduk gondolta úgy, hogy zsírokra is szükség van. A legtöbben a vitaminokat (95%), a rostokat (91%) és az ásványi anyagokat (89%) említették, mint rendkívül fontos tápanyagot. Az esszenciális zsírokat csak 46%-uk jelölte meg, holott az esszenciális zsírokat nem tudja előállítani a szervezet, így naponta pótolni kell őket a vitaminokhoz hasonlóan.

Ezen túl az is fontos lenne, hogy az édesanyák tisztában legyenek azzal, hogy az említett tápanyagok, például az esszenciális zsírsavak, vagy az egyes vitaminok mely élelmiszerekben találhatóak. A kutatásból kiderült, hogy az édesanyák nem ismerik ezeket a lényegi gyakorlati információkat. Az anyukák szerencsére nagy arányban jelölték meg fontos élelmiszerként a gyerekek étkezésében a tejet (65%), a halat (66%) a gyümölcsöket (99%) és a zöldségeket (82%), ugyanakkor az esszenciális zsírsavakat tartalmazó margarint csak 3%-uk tartja fontosnak és a teljes kiőrlési pékáruk és gabonaféléket is csak egyharmaduk tartotta lényegesnek.

 
Sok állati eredetű zsírt eszünk!
A kutatásból is egyértelműen kiderült, hogy az édesanyák a zsírokra vonatkozóan rendelkeznek a legkevesebb információval. A konkrét zsírforrásokra, a zsírok összetételére vagy a konkrét élelmiszerekre vonatkozó kérdéseknél a válaszadók többsége bizonytalan volt. Energia bevitelünket tekintve az omega-3 zsírsavnak 5-8%-ot, míg az omega-6 zsírsavnak 1-2%-ot kell kitennie. Az omega zsírsavak legfontosabb forrásai a tengeri halak, a busa és a minőségi margarinok, azonban a válaszadók mindössze 35%-a mondta azt, hogy havonta többször fogyasztanak halat családjukkal, további 29%-uk havonta egyszer és további 29%-uk még ennél is ritkábban tesz halat a családi asztalra. Az biztató, hogy az omega zsírok fő forrásait, a növényi olajokat és margarinokat a megkérdezettek 75%-a fogyasztja rendszeresen, bár nem tudatosan teszik ezt.

A kutatásban rákérdeztek arra is, hogy milyen típusú zsíros élelmiszereket tesznek az asztalra a háziasszonyok. Még mindig jelentős részt képviselnek az étkezésünkben a telített, azaz csökkentendő zsírokban gazdag sajt (82%), vaj (34%) és vajkrém (31%), bár megjelennek a margarinok (75%) és növényi olajak (64%) is. Érdekes ehhez kapcsolódó adat, hogy a kutatásban résztvevők 39%-a még mindig azt gondolja, hogy a vaj egészségesebb, mint a margarin, míg további 27%-uk szerint mindkettő egészséges, és csupán 25% véli úgy, miszerint a margarin élettanilag kedvezőbb hatású, mint a vaj.