• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vehemens vitában döntöttek a kórházi ágyakról

Lapszemle Forrás: Kisalföld

Az átcsoportosítás kapcsán heves politikai vita is kialakult: feloszatás helyett szavazás.

Orvosszakmai és politikai vita alakult ki hétfő délután a csornai képviselő-testület rendkívüli ülésén, melyet ezúttal nem előzőtt meg demonstráció, a helybeliek azonban most is mintegy százhúszan jelentek meg. Az első napirenddel gyorsan végeztek a képviselők. Úgy döntöttek, hogy az intézmény nem vesz részt a megyei kórház által kezdeményezett pályázati projektben. Ezen 250 millió forintos fejlesztést nyerhetne a város, melyhez 25 milliós önerő kellene. Az ára azonban az aktív ellátás megszüntetése és a téti pszichiátriai osztály fogadása.

A második napirendi pont foglalkozott az ágyak átcsoportosításával. Dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos korábban azt javasolta, hogy a sebészetről és a szülészet-nőgyógyászatról csoportosítsanak át összesen kilenc ágyat. Hetet a belgyógyászatra, kettőt a neurológiára. Első körben elfogadták az indítványt, majd a polgármester rendkívüli ülést hívott össze, ami határozatképtelen lett.

Vita már az elején
Turi György polgármester aztán elöljáróban megismételte: úgy véli, ha a sebészetről és a szülészet-nőgyógyászatról elviszik az ágyakat, az a két osztály megszűnéséhez vezet. Kérte, várják meg az egészségügyi törvény elfogadását és döntsenek majd annak ismeretében. Arról is nézeteltérés támadt aztán, hogy milyen a kihasználtságuk az osztályoknak és mióta kisebb a csornai kórház finanszírozása az országos átlaghoz képest.

Ezután aztán a szakemberek, azaz az orvosok is megszólaltak. Dr. Juhász Gábor tüdőgyógyász főorvos úgy fogalmazott, hogy az igazgató főorvos programja jó. Dr. Vályi Péter, a belgyógyászat osztályvezetője arról beszélt, hogy nem az osztályszerkezetet kell figyelembe venni, hanem a beteg teljes egészségi állapotát. Az orvosok ne sebészeti vagy nőgyógyászati, vagy belgyógyászati betegekről beszéljenek, hanem közös betegekről. Dr. Polgár Csaba nőgyógyász főorvos szerint, ha az ágyak száma a kritikus pont alá esik, eredményezheti azt, hogy a betegeket nem tudják megfelelően ellátni. „A nőgyógyászaton körülbelül egy hónapos várólistával dolgozunk. Az ágyszám-átcsoportosítással ez az időtartam nőhet. Valószínűleg a betegek sem sokáig tolerálják a helyzetet és máshol keresik a gyógyulást" – jegyezte meg. Dr. Boga Attila úgy vélte, a képviselőkön óriási a felelősség, mert úgy kell dönteniük, hogy nem értenek a szakmához. „A megyei szakfőorvosok sem mertek állást foglalni a kérdésben. A Semmelweis-terv kidolgozása előtt csak szakadékba lehet lépni" – hívta fel a figyelmet. Dr. Ábrahám Péter orvos igazgató megjegyezte: a nagypolitika arra utal, hogy a sebészet egynapos lesz és a nőgyógyászati ágyakat elveszik. „Ha ezt megteszik, a csornai kórház életképtelen lesz. Az átcsoportosítással azonban kevesebbet tudnak elvenni. Ugyanakkor a jelenlegi műtétszámot a nőgyógyászatnak és a sebészetnek a kórház menedzsmentje garantálja" – tette hozzá.

Ki a nagyobb fideszes?
A szakmai vélemények után kezdődött a politikai vita. Major András (Fidesz–KDNP) megvédte az országgyűlési képviselőt. Úgy gondolta, mindent megtett az ügy érdekében. Azt is elmondta, hogy a polgármester rendszeresen a Fidesz ellen uszítja a helyieket, miközben korábban ő és egyesülete is fideszesnek vallotta magát. Erre reagált Turi György: egyetlen értelmes lépés maradt – fejtette ki –, ha a testület feloszlatja önmagát. „Az új testület döntsön a kórház sorsáról.

A képviselők nem reagáltak, csak Major András vélte úgy, hogy nem ez a megoldás. Kenesei Gáborné még hozzátette: legalább akkora fideszesek ők is, mint a Fidesz–KDNP frakció tagjai.
Háncs Károly, - visszatérve a kórházra -, azt mondta: ők is azon vannak, hogy a kórház működőképes maradjon.

További hozzászólások után került sor a szavazásra: a javaslatot, mely szerint az ágyátcsoportosítást végrehajtják, heten támogatták, öten nem.

Turi György zárásként azt mondta: bízik benne, nem következik be az, hogy az intézkedéssel év végére vagy jövő év elejére a sebészeti és a szülészet-nőgyógyászati ellátás megszűnik. „Ha mégis, az ennek a testületnek a felelőssége lesz" – zárta be a napirendi pont tárgyalását.