• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Velkey György: A gyerekeket is oltani kellene

Lapszemle 2021.03.26 Forrás: Index
 Velkey György: A gyerekeket is oltani kellene

Úgy látjuk, hogy a harmadik hullám a gyerekeknél is valamivel súlyosabb tüneteket okoz.

Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az Indexnek adott interjújában elmondta, csütörtöktől ők is felnőttoltó központtá alakulnak, és alig várja, hogy elinduljon a várandós kismamák oltása. Majd jöhetnek a gyerekek.

A minden eddiginél agresszívabb, teljes pályás letámadást végző harmadik koronavírus-hullámban hihetetlenül nagy nyomás nehezedik a Bethesda Gyermekkórházra is. Még mindig át tudják venni a többi intézményből a Covid miatt kiszoruló betegeket?

A gyerekeknél a koronavírus-ellátás megszervezése továbbra is ugyanúgy zajlik. Például átvettük, átvesszük a Covid-osztállyá alakult, ezért lezárt kistarcsai és váci gyermekosztály összes betegét is. A covidos gyerekek ellátását továbbra is a Heim Pál Kórház végzi a fővárosban és környékén, mindenki odakerül, aki fekvőbeteg és tartósabb kezelést igényel. Közben persze ambulánsan hozzánk is érkeznek koronavírusos betegek, mert most a gyerekek is nagy százalékban megfertőződnek. Ha kórházi kezelést igényelnek, mi is a Heim Pál Kórházba küldjük őket. Szintén változatlanul zajlanak nálunk a kivizsgálások és a műtétek, mert a döntéshozók már egy évvel ezelőtt, a pandémia elején, józanul úgy döntöttek, hogy a nem koronavírusos, beteg gyermekek semmiképp nem kerülhetnek hátrányba a járványhelyzet ellenére sem, így az ellátásuk folyamatos.

Mit okoz a gyerekeknél a brit mutáns? Náluk is durvább, nehezebben viselhető tüneteket produkál?

A gyerekeknél a koronavírus-fertőzés továbbra is igencsak sokféle formában jelentkezik, a felső-légúti és tüdőpanaszoktól kezdve a hányás-hasmenéses gyomor-bélhurutokon át a kellemetlen bőrtünetekig. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy a harmadik hullám a gyerekeknél is valamivel súlyosabb tüneteket okoz. Elsősorban a kamaszoknál. Például most többeknek lesz tüdőgyulladása és kritikus az állapota. Közben a gyerekek körében már egyre gyakrabban észleljük a sokszervigyulladás-szindrómát, amely során a koronavírus-fertőzés után körülbelül négy-öt héttel furcsa utókórkép jelentkezik.

A Bethesdának is egyre több ilyen esete volt az utóbbi időben. Súlyos állapot, amelytől nagyon rosszul tudnak lenni a gyerekek. Többnyire magas lázzal, kiütésekkel jár, a betegek veseműködése, keringése és a légzésfunkciói is rosszabbul működnek. Aki ezzel küzd, nem ritkán intenzív kezelést igényel, ilyenkor a sürgősségi gyerekgyógyászat legerősebb fegyvertárát is be kell vetni. 160 koronavírusos gyerek közül nagyjából egyet érint, és néhány napos intenzív kezelést követően az esetek legnagyobb részében visszafordul a beteg állapota.

Fognak oltani?

A héten jeleztük a kormányhivatalnak, hogy szívesen vállalunk nagyobb részt a járvány elleni védekezésből, hogy tehermentesítsük azokat a kollégákat, akik más kórházak Covid-osztályain dolgoznak. Így csütörtöktől nálunk is még nagyobb erőkkel zajlik az oltás, amelynek a hátterét a munkatársainkkal fogjuk biztosítani.

Egész pontosan kiket oltanak? Gondolom, nem a gyerekeket.

A kormányhivatal úgy osztotta be, hogy az elkövetkező héten a koronavírus elleni oltásra regisztrált 15. kerületi lakosok közül sokan kerülnek majd hozzánk. Most Pfizer- és Szputnyik V vakcinát fogunk kapni, de korábban oltottunk már AstraZenecával is. Mi is a felnőtt tömegoltásban veszünk részt. A gyerekek oltására továbbra sincs engedély, ők egyelőre nincsenek besorolva a vakcinaprotokollba, de klinikai vizsgálatok már zajlanak a világban, és remélem, ők is mielőbb sorra kerülhetnek.

Korábban sok munkatársuk, köztük ön is elszenvedte a koronavírust. A Bethesda munkatársainak oltása rendben lezajlott?

Még a második hullámban fertőződtünk meg többen. Volt, akit jobban, mást kevésbé viselt meg a vírusfertőzés. Hála istennek, mindannyian életben maradtunk. Mi már nagyon hamar, az első hullám kezdetén hazaküldtük, és otthonról is végezhető munkát, például távgyógyítási, adminisztratív feladatokat bíztunk a koruk és/vagy a krónikus betegségük miatt fokozottan veszélyeztetett kollégáinkra. Most a várandós édesanyákat foglalkoztatjuk szigorúan otthonról, és alig várjuk, hogy őket is olthassuk. Ettől függetlenül, amióta az egészségügyi dolgozók, köztük az én munkatársaim is be vannak oltva, sokkal nyugodtabb a belső légkör. Csaknem egy éven át mi, egészségügyben dolgozók úgy éreztük, hogy közvetlen életveszélyben vagyunk – az oltás után érezhető a megkönnyebbülés. Most csaknem húsz fiatal kollégánk a nagy terhek enyhítésére átment Covid-osztályokra segíteni. Őket itt, a rutinellátásokban most a tapasztaltabb gyerekgyógyászok, a főorvosok helyettesítik, így mindenkinek jut pluszfeladat.

További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink