• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vényekhez kötnék a létszámot

Lapszemle Forrás: Új Néplap

A forráskivonással párhuzamosan a gyógyszertáraknál egy kompenzációs rendszert is be kell vezetni.

Egyelőre „próbaüzemben" működik az a rendelet, amely szerint a patika heti nyitvatartási ideje határozná meg, hogy hány patikust és asszisztenst alkalmazzanak. A gyógyszerészek közül sokan úgy látják, hogy elsősorban a bevásárlóközpontokban lévő patikák ellehetetlenítése a cél. A napi 12 órás nyitva tartással működő egységekben ugyanis a gyógyszerészek számát meg kellene kétszerezni ahhoz, hogy megfeleljenek az új szabályoknak. Ennek következménye pedig vagy rövidített nyitva tartás, vagy az alkalmazási feltételek változtatása lehet.

Mivel ennyi képzett szakember nem áll rendelkezésre, hosszú távon csökkenhet a patikák száma. Egyenes következmény lehet, hogy ismét hosszú sorok alakulnak ki az ügyeletes gyógyszertárak előtt, ha a bevásárlóközpontokban működő, jelenleg hétvégeken, az esti órákban is nyitva tartó patikáknak már nem éri meg a hosszabb működtetés.

A többség úgy véli, rendelkezéseknek két éven belül (ennyi türelmi időt adnak) csak abban az esetben felelhetnének meg a patikák, ha az árrésük jelentősen nőne. Erre azonban nem sok esély látszik. Ráadásul a patikusok úgy vélik, dicséretes dolog, ha tulajdonhoz kell jutniuk, de sajnos nincs fedezet mögötte, hiszen nemigen van lehetőségük rá, hogy hitelt kaphassanak.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke úgy véli, hogy a gyógyszerellátó rendszer legelőször 2006-ot követően került válságba, amikor liberalizálták a piacot és tulajdonképpen ennek a válságnak mindenfajta gondját és baját nyögjük még a mai nap is. Bár nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy túl sok patika van a piacon, mint kellene, azt látni kell, hogy van egy összeg, ami a gyógyszerellátásra fordítható. Ebből kell tudni működtetni Szombathelytől Nyíregyházáig az összes gyógyszertárat.

Ez tehát valós problémát jelent, s a Széll Kálmán-tervhez kapcsolódó várható forráskivonás a gyógyszertárakat is nagyon érzékenyen érintheti, nem csak a gyógyszergyárakat.

Reményt talán az adhat, hogy olyan döntés született, miszerint a forráskivonással párhuzamosan a gyógyszertáraknál egy kompenzációs rendszert is be kell vezetni. Erről a kompenzációs rendszerről, tehát hogy milyen tételekből, mekkora összegből áll, szeptember 30-ig kell majd a szaktárcával a tárgyalásokat, az egyeztetéseket lefolytatnunk - hangsúlyozta az alelnök. - Ezek során fontos szempont lesz, hogy az egyenletes ellátás — beleértve a vidéki kistelepüléseket — biztosított legyen.