• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bérvallomás Réthelyitől

Lapszemle Forrás: Népszava

A csodával lenne határos, ha a költségvetésből most az orvosi bérekre milliárdokhoz jutna a tárca.

A csodával lenne határos, ha a költségvetésből most az orvosi bérekre milliárdokhoz jutna a tárca - ismerte el Réthelyi Miklós. A nol.hu idézte, a Hír TV-n elhangzott beszámolója szerint a nemzeti erőforrás miniszter az ország elmúlt jeléves gazdasági teljesítményével magyarázta a minisztérium és a hozzá tartozó területek szűk anyagi mozgásterét, de azt is mondta: tudomásul kell venni, hogy nincs ingyenes egészségügy vagy ingyenes oktatás. Nem tudni, hogy a miniszter mit értett ez alatt, hiszen a Fidesz a már most sem „ingyenes" egészségügy és oktatás ingyenessége mellett kampányolt akkor, amikor a baloldali kormányok tenni szereitek volna a rendszerek fenntarthatóságáért.

„Azt a pénzt, amiből a pedagógus-, illetve az orvosbéreket fizetik, valahol össze kell gyűjteni. Most annyi van, amennyi, ebből kell megvalósítani, amit lehet" - magyarázkodott a tárcavezető. Jelezte, hamarosan a kormány elé kerül az egészségügyi és oktatási rendszert átalakító, konkrét lépéseket is meghatározó koncepció, amellyel szerinte a jelen körülmények ellenére is működtethetők maradhatnak ezek a struktúrák. Szerinte a Semmelweis Tervvel eljutottak odáig, hogy az egészségügy átalakításával már 2012-ben lehetnek megtakarítások, amelyek visszaforgathatok. A jövedelmek pedig az uniós forrásokból megnyerhető - a rezidensösztöndíjhoz hasonló - pályázatokkal javíthatók - emelte ki.

Szerinte csak akkor juthat az egészségügy többlethez, ha azt az ország gazdasági körülményei engedik. De akkor az egészségügy biztosan prioritást élvez majd -ígérte. Az Orbán-kormány tehát továbbra sem veszi tudomásul, vagy legalábbis nem vallja be, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer a korábbi évek alatt kialakult súlyos, életveszélyes helyzetéből mostanra az összeomlás szélére sodródott. Szakemberek szerint ugyanis nem puszta fenyegetőzés, hogy több ezren mennek el, az egészségügyi szakmai szervezetek között erős összefogás van, így ha sürgősen változik a helyzet, a rendszer darabjaira hullik.