• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vérig sértik a párok felét

Lapszemle Forrás: Népszava

Egyetlen adat sincs arról, hány gyerek nő fel úgy, hogy szülei élettársi kapcsolatban vannak.

De az biztos, hogy a házasságon kívül született gyerekek aránya jelenleg 42%. A kormány tagjai az új Ptk. parlamenti vitájában lényegében semmibe vették az élettársakat, pedig demográfiai adatok igazolják, vannak olyan országok, ahol lényegesen több gyerek születik, mint nálunk, miközben jóval kevesebb házasságot kötnek – írja a Népszava – online.

Az élettársi kapcsolatban élő nők is vállalnak gyereket, ha pedig elutasítják a szülést, azt ugyanazzal az indokkal teszik, mint a házasságban élők.

Rossz házasságban élő szülők gyerekeként felnőni nem jó – a többek között így reagált Kapitány Balázs azzal kapcsolatban, hogy a kormány az új Polgári Törvénykönyvről szóló vitában nekiment az élettársi kapcsolatban élőknek. A Népességtudományi Intézet kutatója ezt annak ellenére állítja, hogy egy hosszabb élettársi kapcsolat is könnyebben borul, mint akár egy rövidebb ideje tartó házasság. Többek között azért, mert a házasság olyan intézmény, amelynek felbontása jogilag nehezebb.

Szerdán a Parlamentben Varga László megerősítette, hogy a KDNP azt javasolta, hogy az élettársi kapcsolatot vegyék ki a családjogból és tegyék a szerződéses jogba, mert az élettársi kapcsolat „két ember közti szerződést jelent, és nem családot". Családban élni komoly felelősség, és az „élettársi kapcsolat az bizonyos felelősséget nem vállaló emberek közössége" – fogalmazott a politikus, aki úgy vélekedett a bejegyzett élettársi kapcsolat nem keletkeztethet családjogi jogviszonyt, ezért külön törvényben kell szabályozni, hiszen „ez nem család, nem vállalhatnak gyermeket, örökbe nem fogadhatnak, semmi olyan jellemzője nincs, ami a családhoz egyáltalában köthető, vagy a családhoz hasonlítható".

Ehhez a szemlélethez Mátrai Márta fideszes képviselő is csatlakozott, ő a bejegyzett élettársi kapcsolatot a „családjog értékrendjébe nem illeszkedő kapcsolati formának" nevezte. Mint mondta, jelenleg 200 bejegyzett élettársi kapcsolatot tartanak nyilván Magyarországon.

Gurmai Zita, az MSZP Nőtagozatának elnöke visszautasította ezeket a kijelentéseket. Mint mondta, úgy tűnik, a kormánypártnak csak a papír, egy jogi forma a fontos, nem az emberek közötti összetartozás, alsóbbrendűnek nyilvánítva ezzel évtizedek óta együtt élő, érzelmileg összetartozó emberek kapcsolatát. Emlékeztetett arra, ma Magyarországon a gyermekek már több mint 40%-a nem házasságban születik. Őket ezzel a jobboldali kormány gyakorlatilag kizárná a családi kötelékből.

Statisztikailag igazolható az is, hogy Magyarországon több gyerek születik egy házasságon alapuló kapcsolatban, mint az élettársaknál. Ám vannak olyan országok, ahol lényegesen jobb a termékenység, mint nálunk, viszont többen születnek házasságon kívül, mint Magyarországon. Vagyis – magyarázta Kapitány Balázs –, nem lehet azt mondani, hogy a házasság védelme garancia a demográfiai mutatók javulásában.

Sokan mintegy próbaházasságnak tartják az élettársi kapcsolatot, és ha gyerek születik, akkor „legalizálják", azaz összeházasodnak. Mások egy életre választják ezt az életformát. Azokban az országoknak növekszik a népesség, ahol ugyanolyan jogokat, kedvezményeket, juttatásokat adnak a gyermeküket házasság nélkül felvállalóknak, mint a házasságban élőknek – vélekedett Ruzsicska Yvette statisztikus.

A büntetőjog csak a végső eszköz a családon belüli erőszaknál, a folyamat megelőzéséhez, jelzéséhez és kezeléséhez arra van szükség, hogy helyet kapjanak a pedagógusok, jogászok, rendőrök, szociális szakemberek is a képzésben.

Gönczöl Katalin kriminológus emlékeztetett arra, hogy évente egy kisebb településnyi ember esik a családon belüli erőszak áldozatául, mégis utoljára a 80-as években vizsgálták együtt az okokat. Az erőszak mintái öröklődnek – tette hozzá a kriminológus.

Az régóta nyilvánvaló, hogy a kormánypártok nem vesznek tudomást a mindennapi gyakorlatról. Nem tekintik egyenrangúnak a házasságból és az élettársi kapcsolatból született gyerekeket, pedig ez utóbbi kapcsolati formát egyre többen választják. Nem először fordul elő, szabályozni akarják, hogy mi történjen a hálószobában. Saját felfogásuk szerint minősítik az emberi kapcsolatokat, és dobálóznak az adatokkal – húzza alá a lap.