• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vérvétel a rendelőben: önként vállalt feladat

Lapszemle Forrás: Napló

Vérvétel a háziorvosnál? – A doktorra pluszmunkát ró a feladat, a betegnek azonban előnnyel jár.

Azokban a háziorvosi rendelőkben van lehetőség vérvételre, ahol az orvos vállalja ezt, a feladat azonban nem kötelező számukra. A jogszabályok szerint a háziorvosok csak akkor vehetnek vért a betegeiktől, ha szerződésben állnak egy laborral, ahová beszállítják azt – mondta el a Naplónak Lestyán János, a Magyar Orvosi Kamara Veszprém megyei szervezetének vezetője.

Lestyán János hozzátette, a háziorvosok jogosultak vért venni, azonban a vér szállítását a törvény szigorúan szabályozza: mivel veszélyes anyagnak számít, csak meghatározott, speciális járművel szállítható. A szakember felidézte, a kétezres években szervezett keretek között működött az a rendszer, hogy a labor hetente egyszer elszállította a vért a rendelőkből. Akkoriban több háziorvos is vállalta a feladatot, azonban, mivel a doktoroknak az állam nem téríti meg ezt a tevékenységet, ma már kevesebben végzik el ezt a feladatot.

Lestyán János megjegyezte, a háziorvosnál történő vérvétel lehetősége mindenekelőtt a kisebb községekben élőknek jelenthet előnyt, ugyanis így nem kell beutazniuk a veszprémi vagy a legközelebbi nagyvárosi laborba.

Hetente kétszer, a rendelés előtt vesz vért betegeitől Tóth Imre veszprémi háziorvos. Elmondta, a feladat nem kötelező a háziorvosoknak, önkéntesen végzi a vérvételeket azoknak a betegeknek, akiknek már komoly kihívást jelent eljutni a szakrendelőbe. Nehezen mozgó, idős vagy súlyos állapotú betegeinek a rendelés előtt biztosít lehetőséget a vérvételre. A levett vér- és vizeletmintákat az erre kijelölt gépjárművel gyűjtik be Veszprémben és vonzáskörzetében, és viszik a Csolnoky Ferenc Kórházba laborvizsgálatra. A háziorvos elmondta, a vérvételhez szükséges eszközöket a labor biztosítja a rendelő számára.

Huberth János tapolcai főorvos szerint a helyi kórházlabornak korábban volt egy olyan szolgáltatása, hogy a hét háziorvosnál és a járásban összegyűjtötték a levett vért, aztán ez megszűnt.
– Én jónak tartottam, akár az útiköltséget is szívesen kifizettem volna, de mivel az akkori szabályok szerint azt a beteggel kellett volna kifizettetni, ezt nem alkalmaztuk. Legjobb tudomásom szerint ma már minden tapolcai háziorvosnál elérhető indokolt esetben a vérvétel, de ez a rendelő szabad elhatározása, szigorúan véve nem tartozik a háziorvos kötelmei közé.

Legolvasottabb cikkeink