• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyben a Pető Intézet felnőtt ambulanciája

Lapszemle Forrás: index.hu

A konduktoroknak azért kellett menniük, mert nem voltak hajlandóak aláírni a szerződésük módosításáról szóló papírt.

A Pető Intézetet legtöbben a mozgássérült gyerekeket fejlesztő központként, iskolaként ismerik, kevesen tudják, hogy Pető András a konduktív pedagógia módszerét valójában felnőttekre, egészen pontosan a saját apjára fejlesztette ki. Ma 120 koponyasérült, gerincsérült, agyvérzéses, baleset után épülő, Parkinson-kóros, sclerosis multiplexes felnőtt jár az ambulanciára, ahol hét konduktor dolgozik velük. Vagyis csak dolgozott, mert március legelején négynek felmondtak közülük, egyet áthelyeztek, a két maradó konduktor pedig két hónapon belül nyugdíjba megy. A Petőt felügyelő kancellár szerint minden rendben - írta az index.hu.

A konduktoroknak azért kellett menni, mert nem voltak hajlandóak aláírni a szerződésük módosításáról szóló papírt, ugyanis a jelenleginél rosszabb feltételekkel kellett volna dolgozniuk. A konduktorokat már az rosszul érintette, hogy a szerződés-módosító dokumentum értelmében a munkakörük nem konduktor többé, a továbbiakban „szakmai szolgáltató"-ként kell dolgozniuk. És ez még nem minden, a korábbi 46 nap szabadság-keretüket 21 napra csökkentették, és a kötelezően bent töltött óraszámukat 22 óráról 40 órára növelték.

A konduktorok fizetése a Mihály Máté Győző által vezetett Pető-Kancellária szerint nem változik, de az Index birtokában lévő szerződés-módosítás azt írja, az összeget más konstrukcióban kapják, mint eddig. Havi pénzük nagy részét pótlékként kapnák a konduktorok, „munkáltató döntésen alapuló illetményrészként". Az egyik konduktor az Indexnek azt mondta, hogy a fizetése százezer forinttal lenne kevesebb, ezt az összeget pótlékként kapná, de tartott attól, hogy a munkáltató azt végül nem fizeti ki.

A Kancellária állítja, egy fennálló jogsértést szeretett volna az új szerződésekkel tisztázni. Ugyanakkor az új, „szakmai szolgáltató" nevű munkakör betöltője a hatályos jogszabályok szerint nem oktathat. A konduktorok viszont oktatják a főiskolásokat gyakorlat közben, ugyanis a felnőtt ambulancián található az országban egyedül ilyen nagy létszámú csoport különböző típusú, és súlyossági fokozatú idegrendszeri sérült felnőttekből.

A Kancellárián az Indexnek azt mondták, „a felnőttek ellátása megoldott, a távozó konduktorok megüresedett helyét részben azonnal sikerült pótolni, illetve további konduktorok felvétele folyamatban, így a szervezeti egység megfelelő erőforrással és változatlan tevékenységi körrel működik tovább."