• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyes léböjtkúrák – átverés a méregtelenítés?

Lapszemle Forrás: hirado.hu

Zacher Gábor toxikológus szerint az összes ma divatos méregtelenítő kúra hatalmas átverés.

Egyre több olyan tanulmány jelenik meg, amely alátámasztva a toxikológus véleményét azt mondja, a méregtelenítés csak a fitneszipar találmánya. Zacher Gábor toxikológus szerint ő a szakmájából kifolyólag tudja, mitől érdemes félni, és még ebben a kemikalizált világban sem kell rettegni a méreganyagoktól, ha az ember egy kicsit odafigyel magára - olvasható a hirado.hu portálján a Kossuth Rádióra hivatkozva.

A Kossuth Rádió műsorában megszólalt Gajdos Gábor természetgyógyász, akupunkturológus, sebész, traumatológus szakorvos is. Szavai szerint a méregtelenítés mint alternatív gyógyászati fogalom manapság félreértett kifejezés. A méregtelenítés támogatói nem azt feltételezik, hogy általában az emberi szervezetben valós mérgek vannak, hiszen azoktól megbetegednénk, illetve meghalnánk. Az alternatív gyógyászati megfogalmazás úgy szól: próbáljunk meg eltávolítani a szervezetből minden olyan anyagot, amelyre nincs szüksége. Itt szó lehet salakanyagokról és feleslegben raktározott tápanyagokról is – tette hozzá Gajdos Gábor.

Zacher Gábor hangsúlyozta, a modern toxikológia szerint dózis teszi a mérget, vagyis nincs az az szer, amelynek ne lenne mérgező adagja. Legfeljebb ezt a mennyiséget nem tudjuk megenni, mert nem fér belénk, inkább agyonüti az embert. Ebből a szempontból az egész úgynevezett méregtelenítés az egészséges életmódról szól. A méregtelenítés divatját nagyon meglovagolta az üzleti világ, az emberek pedig nagyon hiszékenyek, és bedőlnek egy csomó trükknek, például különlegesnek mondott lábfürdőkre, tapaszokra, őssejtstimulálóként árult anyagokra adnak ki pénzt. Olyan is többször előfordult, hogy fatálisan végződött a méregtelenítés, például a poloskavész nevű növény anyagát tartalmazó szer használata után – mondta Zacher Gábor.

A szakember szerint a haszontalan méregtelenítő trükköknek nem kellene bedőlni, az azonban fontos, hogy az adott személy eljusson odáig, váltani kell: egészségesebben kell élni, táplálkozni, többet kell mozogni. Ebből az ember pozitívan kerülhet ki, de ez nem méregtelenítés.