• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Veszélyes szünidő: csavargás közben könnyebb rátalálni a drogra

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Az idén ötödször szervezték meg a szenvedélyek napját Kaposváron, a június 26-i kábítószer ellenes világnaphoz kapcsolódóan.

A fő szervező Híd Alapítvány, az INDIT Közalapítvány társszervezete az idén az egészségmegőrzésre helyezte a hangsúlyt a rendezvényen, de mivel a szünidő különös veszélyt rejt a legveszélyeztetettebb, 14-20 éves korosztály számára, különböző programokkal is várták a fiatalságot – írja a sonline.hu portálja.

Vörös Ildikó, a Híd Alapítvány kuratóriumának tagja szerint a civilek és nem civilek legfőbb feladata, hogy minél több programot szervezzenek a szünidőben. Azért fontos, hogy minél több program várja a fiatalokat a szünidő alatt – mondta –, mert a legnagyobb veszélyt a csellengés jelenti számukra, az, ha nem tudja mivel eltölteni a gyerek szabad idejét. A mai világban egy tábor nem biztos, hogy minden család számára elérhető, s akkor keresik a lehetőséget. S amit találnak, az nem feltétlenül pozitív dolog. Amit pedig a szülő tehet az az, hogy nagyon kell a gyereket szeretni, a lehető legtöbbet kell beszélgetni vele, s a lehető legtöbb időt kell együtt tölteni a gyerekkel még ebben a nehéz világban is.

Vörös Ildikó úgy vélekedett, valóban nem egyszerű a figyelmeztető jelekre felfigyelni, mert kamasz korban minden változik, mindenre nemet mond a fiatal, feszegeti a határait. Ám, ha van egy bizalmi kapcsolat a gyerek és a szülő között – folytatta Vörös Ildikó –, ha tudja a gyerek, hogy bármi bajjal, nyűggel és persze bármi örömmel is fordulhat a szülőhöz, akkor nagy baj nem lehet. Mert akkor a szülő észre fogja venni az apróbb viselkedésváltozásokat, és el fogja tudni dönteni, hogy mondjuk csak szerelmi bánatról van szó, vagy egy rögzült állapotról, befelé fordulásról, furcsa viselkedésről, esetleg olyan pszichés tünetekről, amelyek korábban nem voltak jellemzőek a fiatalra – emelte ki a Híd Alapítvány kuratóriumának tagja.