• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Világszínvonalú lett Szegeden a bőrbetegek gyógyítása

Lapszemle 2021.03.26 Forrás: delmagyar.hu
Világszínvonalú lett Szegeden a bőrbetegek gyógyítása

Ez a díj az egész bőrgyógyász szakma elismerése, megmutatja, hogy ezen a területen is lehet olyat alkotni, ami érdemes kitüntetésre.

A nyolcvanas évek óta 25 elismerést kapott az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetője. Kemény Lajost legutóbb, március 15-én Széchenyi-díjjal tüntették ki magas színvonalú kutatói, orvosi és oktatói munkájáért. A délmagyar.hu készített interjút vele.

A 80-as évek óta hogyan alakult át a bőrgyógyászat?

– Sokkal jobban megismertük a betegségeknek a kialakulását, részben a genetikai hátterüket, másrészt pedig azt, hogy ezek a hátterek hogyan járulnak hozzá a betegségek kialakulásához. Te­­hát sokkal többet tu­dunk segíteni a be­­tegeinknek, mint korábban. Példá­­ul a 80-as években a betegágyak harmadát pikkelysömörös be­­tegek foglalták el, hiszen akkor még olyan kenőcsökkel kezeltük őket, amivel bekenve nem tudtak hazamenni, ezért 4–6 héten át a klinikán feküdtek. Körülbelül 3–5 hónapig volt a beteg tünetmentes, majd kezdtük elölről a kezelést. Ma, amikor a fiataloknak akarjuk mutatni, hogy milyen kezelést alkalmaztunk a pikkelysömörre, nem tudjuk bemutatni, mert ilyen kenőcsök már nincsenek. Helyette olyan korszerű diagnosztikus és terápiás lehetőségek vannak, amelyekkel ambuláns módon tudjuk a beteget teljesen tünetmentesíteni, tehát a kezelés után egyből haza is tudnak menni.

A bőrbetegségek kezelésére szolgáló, új fényterápiás eljárást dolgozott ki. Pontosan milyen be­­tegségek esetén alkalmazzák ezt?

– Egy olyan eljárást fejlesztettünk ki, amivel csakis a beteg bőrfelületet kezeljük, a tünetmentes bőrt egyáltalán nem terheljük. Ilyen fényterápiát alkalmazunk a pikkelysömör és a festékhiány ke­­zelésére. Büszkeség számunkra, hogy ezt a módszerünket Amerikában továbbfejlesztették, ugyanis terápiás eszközöket gyártottak, amelyekkel ma már világszerte gyógyítják a bőrbetegeket.

A klinika igazgatójaként melyek a legfontosabb célkitűzései?

– A célunk az, hogy a kutatási eredményeinket minél előbb alkalmazni tudjuk a betegek kezelésében. Ennek érdekében mintegy 250 millió forintból egy úgynevezett GMP-laboratóriumot és fázis I vizsgálóhelyet hoztunk most létre, ami által olyan típusú terápiákkal tudunk gyógyítani, amelyek a világon elsőként itt lesznek majd alkalmazva embereken. Elsősorban a sejtterápiákra fókuszálunk, vagyis a betegből leveszünk bizonyos sejteket, azokat módosítjuk úgy, hogy visszaépítve gyógyító hatással legyenek az immunológiai problémára. Továbbik a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink