• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Virágba borult a parlagfű

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Elindult a parlagfűszezon, egyre többen keresik fel a szakrendeléseket a tipikus tünetekkel.

Csongrád megyében még csak figyelmeztető jelzés van érvényben. A csúcs várhatóan a jövő héten vagy utána lesz – az allergiásoknak érdemes erre felkészülniük. Az ország több részén elérte az elsőfokú riasztási szintet a parlagfű pollenkoncentrációja – közölte pénteken az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat – olvasható a delmagyar.hu portálján.

A múlt héten a Balatontól délre, a Somogyi-dombság, valamint a Mezőföld, továbbá a Duna vonalát átlépve a Kiskunság nagyobb részén összefüggően és az ország keleti határszakasza mentén is légköbméterenként 30–49 pollenszemet mértek. Ilyenkor a parlagfűpollenre súlyosan érzékenyeknek már állandó, kisebb erősségű tüneteik vannak, de a kevésbé érzékenyek is számíthatnak a kezdeti tünetek megjelenésére.

Csongrád megyében még csak a figyelmeztető (narancs) jelzés van érvényben, ám az allergológiai szakrendeléseken már érzékelhető a szezon kezdete. Nemcsak felnőttek, gyerekek is szenvednek a parlagfűtől. Tüsszögéssel, orrfolyással egyre többen keresnek fel bennünket – nyilatkozta Novák Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ egyetemi docense, aki azt javasolja: ha valaki tudja magáról, hogy allergiás, még a tünetek megjelenése előtt kezdje el szedni a gyógyszerét, hogy a szervezete felkészülhessen. Ha már előjöttek a tünetek, a legfontosabb az alapos orrmosás tengervizes orrspray-vel vagy orrmosó készülékkel, hogy a pollenszemcsék minél rövidebb ideig maradjanak a nyálkahártyán – emelte ki a szakember, hozzátéve az is, a gyógyszeres kezelés mellett pedig sokat segítenek az olyan egyszerű praktikák, mint a gyakori hajmosás, vagy hogy nem teregetjük ki a ruhákat a szabadba.

A parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan a következő napokban, hetekben emelkedni fog, az arra érzékenyek készüljenek fel tüneteik erősödésére. A jelenlegi előrejelzés szerint az idei parlagfűszezon csúcsa a 19-ével, vagy a 26-ával kezdődő hétre fog esni, az időjárás alakulásának függvényében. Az allergiások számára lehetőség szerint javasolt ezt az időszakot szabadságon, tengerpart vagy magashegység közelében tölteni, illetve hazánk területén belül az erdős tájakat, hegyvidékeket, illetve vízpartokat felkeresni – jegyzi meg a portál.