• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Vírus ide, járvány oda: az üzemorvos kötelező

Lapszemle 2020.04.07 Forrás: nepszava.hu
Vírus ide, járvány oda: az üzemorvos kötelező

Ha a munkavállaló a feladatát távmunkában is el tudja látni, el lehetne tekinteni attól, hogy személyesen vegyen részt a vizsgálaton.

Azoknak is üzemorvoshoz kell menniük, akiket új munkahelyük a járvány idején távmunkában foglalkoztat. A minisztérium szerint nincs kivétel, mások a szabályok módosítását sürgetik - foglalta össze a helyzetet a népszava.hu.

Csak az úgynevezett időszakos orvosi vizsgálatok halaszthatók el a járványhelyzetben - válaszolta a Népszava kérdésére az Emmi. Ez azt jelenti – magyarázták –, hogy kizárólag a „már munkaviszonyban álló és a munkaköri alkalmasság orvosi vizsgálatáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott esetekben előírt” (döntően évente ismétlődő) vizsgálatok elvégzése maradhat el időlegesen.

Viszont arra, aki most lép be egy új munkahelyre, változatlanul vonatkozik az „előzetes munkaköri orvosi alkalmassági vizsgálat elvégzésének kötelezettsége”, e nélkül nem foglalkoztatható. A minisztérium szerint ennek a vizsgálatnak éppen az a célja és azért nem elhagyható, mert ez alapján születik arról döntés, hogy adott egészségi állapotú munkavállaló, adott munkavégzési körülmények és feltételek mellett, adott munkakörben foglalkoztatható-e. Ettől a munkáltató érvényesen nem térhet el – állapította meg az Emmi.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke ezzel szemben úgy látja, hogy a mostani helyzetben differenciáltabban kellene kezelni a kérdést. Vannak például elkerülhetetlen fizikai igénybevétellel és kontaktussal járó munkakörök, ilyen esetekben az üzemorvosi alkalmassági vizsgálat továbbra is elkerülhetetlen. Ha azonban a munkavállaló a feladatát távmunkában is el tudja látni – alkalmazása így senki számára nem jelent kockázatot –, akkor jelen körülmények között ajánlott és helyénvaló lenne eltekinteni attól, hogy személyesen vegyen részt a vizsgálaton.

Az „elektronikus egészségügyi térben” ma már mindenkiről elegendő alapinformáció áll rendelkezésre. Ezekhez az adatokhoz az üzemorvosok is hozzáférnek: Soós Adrianna szerint nincs akadálya annak, hogy valakiről megállapítsák, egészségi állapota alapján alkalmas-e távmunka végzésre.

Soós Adrianna említett még egy szempontot: a bizonyos munkaköröket érintő egyszerűsítés valószínűleg nem járna nagyobb kockázattal, mint azok az intézkedések – például műtétek halasztása, laborvizsgálatok korlátozása, rendelések elmaradása –, amelyeket eddig hoztak a járvány csökkentése érdekében.

 

Legolvasottabb cikkeink