• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vita az orvosi titoktartásról

Lapszemle Forrás: Kisalföld

Orvosi titkot sértett a mosonmagyaróvári kórház? A kórház szerint nem. A jogvédők szerint igen.

Orvosi titkot sértett a mosonmagyaróvári kórház, amikor egyik alkalmazottja értesítette a rendőrséget, hogy vélhetően drogfogyasztó tinit vettek fel az osztályukra? A kórház szerint nem. A jogvédők szerint igen. Van jogszabály, ami irányadó a kórházaknak? – teszi fel a kérdést a Kisalföld Napilap cikke nyomán a kisalföld.hu portálja.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a kórház megsértette az orvosi titoktartásra vonatkozó szabályokat, ugyanis a beteg jogosult arra, hogy az őt kezelő orvosok és ápolók az egészségügyi és személyes adatait (az orvosi titkot) csak az arra jogosulttal közöljék, és azokat bizalmasan kezeljék korlátlan ideig. Ez alól csak két eset kivétel: a súlyos testi sértés és kiskorú bántalmazása. De a mostani eset egyik kategóriába sem fér bele.

A kórház közleményben reagált: „A TASZ feltevése, amely szerint intézményünkben bárki is megsértette az egészségügyi adatkezelésre vonatkozó előírásokat, nem helytálló. Kórházunk egyik alkalmazottja bűncselekmény gyanúját észlelte, s a kiskorú jelen lévő törvényes képviselőjének kérésére értesítette a nyomozó hatóságot – tiszteletben tartva azt, hogy észlelt bűncselekmények esetén az állampolgároknak kötelességük a bejelentés megtétele." Hangsúlyozni kívánom, hogy nem a Karolina Kórház tette meg a bejelentést, hisz annak képviseletében érvényesen nyilatkozatot tenni csak nekem mint főigazgatónak, illetve az általam meghatalmazottaknak van lehetősége - írta dr. Bertalan István főigazgató. 

Dr. Tamás László János, a győri megyei kórház főigazgatója nem a konkrét esetre referált, saját gyakorlatukról azonban elmondta: – Külön kell választani a kérdést. Ha a betegről a sajtó érdeklődik, csak akkor adhatunk ki személyes adatot, ha az illető ehhez hozzájárul. Kivétel, ha például tömegbalesetről van szó – de akkor is csak a sérültek számáról, a sérülések fokáról beszélhetünk. A rendőrség értesítése a másik terület. Kötelesek vagyunk értesíteni a nyomozó hatóságot, ha az idegenkezűség felmerül, ha nyolc napon túli sérüléssel érkezik hozzánk a beteg, illetve ha rendkívüli körülmény feltételezhető – a közelmúltból például az idős néni karjának leszakítása és eltűnése. Más esetben nem.