• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Vitatott téma az egészségügyi dolgozók kategorizálása és fizetése

Lapszemle 2023.10.02 Forrás: vg.hu
Vitatott téma az egészségügyi dolgozók kategorizálása és fizetése

Általános aggodalom van a munkavállalók körében azzal kapcsolatban, hogy a munkáltatók túl nagy szerepet kapnak a bérek megállapítása terén.

Idén júliusban egységesen kaptak tizennyolc százaléknyi béremelést az egészségügyi dolgozók, jövő márciusra viszont új minőségi kategóriákhoz rendelt, differenciált emelést tervez a kormányzat. A várható több pénznek mindenki örül, a kategóriák kialakulásán azonban igazítana a szakszervezet - írta a vg.hu.

A közbiztonság megerősítése és a migráció elleni küzdelem érdekében szükséges törvények módosításáról című csomag fő egészségügyi passzusa szerint új kategóriák jönnek majd létre az egészségügyi dolgozók között – amelyekhez ráadásul igazítják majd a béremeléseket –, egy alap- és egy kiemelt kategória. Arról, hogy ki és melyik csoportba kerül, a munkáltató dönt, méghozzá 2024. február 29-ig, az eredményről pedig egyoldalú jognyilatkozatban tájékoztatja az érintetteket. Ha az egészségügyi munkavállaló elfogadja, akkor 2024. március 1-jétől él is az új besorolása, amit a munkaszerződése módosításának kell tekinteni.

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes volna kiegészíteni a tervezetet például azzal, hogy ne csak az orvosok, hanem a szakdolgozók esetében is legyen szerepe a jogviszonyban eltöltött időnek, továbbá országosan és egységesen határozzák meg a kiemelt kategória kritériumait, elkerülve, hogy a helyi vezetők azon rokonterületen dolgozókat preferálják, amelyeken maguk is tevékenykednek.

Általános aggodalom van a munkavállalók körében azzal kapcsolatban, hogy a munkáltatók túl nagy szerepet kapnak a bérek megállapítása terén, ami nagy feszültségeket eredményezhet a munkavállalók között, ami a betegellátást is hátrányosan érintheti – véli a FESZ. A szervezet azzal érvel, hogy a kategorizálással megbízott vezetőknek alapvetően nincs képzettségük, ezért kéne csökkenteni a differenciálási lehetőségüket, és ragaszkodnának ahhoz, hogy az orvosi bértáblában meghatározott fizetési kategóriákat vezessék be az új alap- és kiemelt kategóriákban is. 

Az pedig szintén nem mellékes a FESZ szerint, hogy az alapkategóriában is meg kéne emelni az alsó bérhatárt, továbbá senki se maradjon ki az emelésből, és mindenekfelett ne egyoldalú legyen a döntés, hanem szerződésmódosítás formájában rögzítsék az új kategorizálást és bérezést.

További részletek a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink