• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vizsgálatot indított az ÁNTSZ

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet

A vizsgált termékek fele, azaz három étrend-kiegészítő - tiltott hatóanyagot tartalmaz.

Vizsgálatot indított az ÁNTSZ, miután a Szegedi Tudományegyetem kutatói ismét hamis potencianövelő étrend-kiegészítőt azonosítottak.

Mint ismert, megdöbbentő eredményre jutottak a szakemberek a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán. Helyi drogériákban és szexboltokban hatféle étrend-kiegészítőt vásároltak, amelyeket mind potenciafokozóként ajánlottak. Ezeket részletes analitikai vizsgálatnak vetették alá, s megállapították, hogy a vizsgált termékek ötven százaléka, azaz három étrend-kiegészítő - a V.I.P. Gold, a Viapro Forte+ és a Blue Dragon II. - tiltott hatóanyagot tartalmaz. Szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak a készítményekben, noha a jogszabályok szerint ilyet az étrend-kiegészítők nem tartalmazhatnak. Ezek a termékek tehát hamisnak minősülnek.

Tavaly nyáron ugyanez a tudományos műhely már végzett egy hasonló, nagyszabású kutatást. Akkor 53 olyan terméket találtak, amelyet potencianövelőként vagy ilyen hatást sejtetve kínáltak. Megállapították, hogy közülük 25 termék eleve illegálisan került a hazai piacra, azokat ugyanis nem jelentették be az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézetnél.

Kémiai vizsgálatnak tíz étrend-kiegészítőt vetettek alá. Közülük hatban szintetikus gyógyszerhatóanyagot találtak. További két készítményben mutattak ki a csomagoláson fel nem tüntetett koffeint, illetve johimbin nevű szert, ez utóbbi korábban gyógyszerként volt forgalomban Magyarországon, de ma már nem használják. Tehát a tízből mindössze két olyan készítmény akadt, amely feltehetőleg a csomagolásán feltüntetett összetevőket tartalmazta.

Ezután az ÁNTSZ is elvégeztette az analitikai vizsgálatot, amely igazolta a Szegedi Tudományegyetem eredményeit. Ezért a hatóság betiltotta a szerek forgalmazását. A piacot azonban nem sikerült megtisztítani, ezt bizonyítják az új eredmények - vélekedett Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke. Hozzátette: az előző vizsgálat után megkezdődött az étrend-kiegészítőkről szóló jogszabály módosítása - voltak is szakmai egyeztetések az ügyben -, a módosításokat azonban még mindig nem hirdették ki, pedig azok kecsegtetnek némi pozitív eredménnyel.