• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

WHO: a tápszerreklámok károsak a gyerekek egészségére

Lapszemle 2023.10.11 Forrás: ripost.hu
WHO: a tápszerreklámok károsak a gyerekek egészségére

Az egészségtelen termékek népszerűsítése növeli a nem fertőző betegségek kialakulásának kockázatát a cukorbetegségtől egészen a rákig.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az anyatej-helyettesítő készítmények marketingje hátráltatja a szoptatás támogatására irányuló erőfeszítéseket. Ezért azt kéri a WHO, aki ilyen káros reklámot lát, a jelezze nekik - írja a ripost.hu.

Az anyatej-helyettesítő tápszerek piacát nehéz ellenőrizni a cégek sokrétű, nagy hatású és kifinomult marketingtevékenysége miatt. A WHO éppen ezért létrehozott egy mesterséges intelligencia-vezérelt eszközt, és arra kéri az embereket, hogy ha olyan reklámmal találkoznak, amelyek a gyerekekre negatív hatású termékeket népszerűsítenek vagy szoptatásellenesek, jelentsék azt nekik az alkalmazáson keresztül.

Alkalmazás a gyerekekért

A platform annak érdekében készült, hogy minél többen részesei lehessenek egy egészségesebb társadalom megteremtésének. A mesterséges intelligencia vezérelte eszköz abban segít, hogy a különböző európai országok, köztük Magyarország is hatékonyan nyomon tudja követni a kifejezetten gyermekeket célzó káros termékek reklámjait és ha kell, akkor megfelelően szabályozni is tudja ezeket. Káros reklámnak minősül a gyermekek estében az, amelyik dohányterméket, alkoholt, magas sótartalmú élelmiszert vagy sok cukrot tartalmazó élelmiszert reklámoz. De ide sorolhatók az anyatej-helyettesítőkről vagy a csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt élelmiszerekről szóló reklámok egy csoportja is.

Miért veszélyesek az ilyen reklámok?

A anyatej-helyettesítők és a kisgyermekeknek szánt élelmiszerek marketingje, különösen a digitális marketing veszélyezteti a szoptatás védelmére, előmozdítására és támogatására irányuló erőfeszítéseket - fogalmaz a világszervezet. Egyértelmű bizonyítékok van arra, hogy bizonyos marketingstratégiák széles körben történő alkalmazása aláássa a csecsemők és kisgyermekek optimális táplálási gyakorlatát, ideértve a szoptatást, valamint a biztonságos és megfelelő kiegészítő táplálást. Ez pedig összességében veszélyezteti a gyermek túlélését, növekedését és fejlődését. Emellett egyértelmű bizonyítékok vannak arra is, hogy a csecsemőknek és gyermekeknek szánt egészségtelen termékek népszerűsítése növeli a nem fertőző betegségek kialakulásának kockázatát a cukorbetegségtől és a szív- és érrendszeri betegségektől egészen a rákig. Ezenkívül a gyorsételek és a cukros italok online marketingje összefügg a gyermekkori túlsúly és elhízás problémájával is.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink