• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Zacher Gábor: egyre több az öngyilkos, főleg a fiatalok körében

Lapszemle MA 06:13 Forrás: hang.hu
Zacher Gábor: egyre több az öngyilkos, főleg a fiatalok körében

Nem csak a kórtermek, de a nővérszobák, orvosi szobák zöme sincs klimatizálva. 30–33 fokban betegnek és munkaerőnek lenni is embertelen.

A műtők klimatizálása nem is lehetne vita és halogatás tárgya 2024-ben. 40 fokban, levegőcsere nélkül nem lehet műteni, de 30-ban sem – így reagált Kásler Miklós elhíresült kijelentésére a Magyar Hangnak Zacher Gábor. A sürgősségi orvos kifejtette, azt leszámítva, hogy az orvosbéreket rendezték, az elmúlt négy évtizedben nincs érdemi fejlődés a hazai egészségügyben. Szerinte az még a jobbik eset, amikor alkohollal próbálják oldani a feszültséget, de a az öngyilkosság mind gyakoribb a fiatalok körében, akik semmilyen segítséget nem kapnak szorongásaik legküzdéséhez. Zacher Gáborral készült interjúban szóba került még az energiaitalok tiltása, a szűrővizsgálatok kötelezővé tétele és az, hogy szögre akasztja-e a köpenyt jövőre, amikor betölti a 65-öt.

Nem csak a lakosság, de az egészségügyi ellátórendszer is küzd a rendkívüli forrósággal. Hogy bírják a mentők?

– Nekünk nincs okunk panaszra, korszerű, jól felszerelt Mercedesekkel furikázunk a városban. A mentőautókban legalább már van légkondi, és a legtöbb mentőállomás is fel van szerelve klímával, így ha épp nem kell vonulni, ott is elfogadható körülmények között lehetünk. Hőségriadó idején ráadásul jár plusz 20 perc pihenő, ami arra elegendő, hogy műszak közben is vegyünk egy frissítő zuhanyt, és pólót cseréljünk. De autón és mentőállomáson kívül mi is izzadunk rendesen. Hőségben drámaian megnövekszik az esetek száma, amelyekhez riasztanak minket, ilyenkor kapacitásaink, teherbírásunk határán vagyunk. A bőrünkön tapasztaljuk, hogy a klímaváltozás nem humbug, amit nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni, amikor az egészségügyi ellátórendszer működőképességének fenntartásáról gondolkodunk. 

A kormányzat szerint nincs gond, hiszen az a pár leálló klíma a műtőkben alig érintett néhány beavatkozást, az egykori miniszter, Kásler Miklós pedig azzal kérkedett, hogy ő is műtött 50 fokban, és kibírta. Reméljük, a beteg is. Mindeközben nemcsak a műtők, de a kórtermek klimatizálása sincs megoldva, 2024-ben Magyarországon az számít jól felszerelt intézménynek, ahol van ventilátor. Kinek van igaza, az egykori és mostani kormányzati szereplőknek, vagy azoknak, akiket komolyan aggaszt a helyzet?

– És nem csak a kórtermek, de a nővérszobák, orvosi szobák zöme sincs klimatizálva. 30–33 fokban betegnek és munkaerőnek lenni is embertelen. Gondoljunk bele, az ápoltak négy–hat fős kórtermekben ki vannak terítve, sokan még vécére sem tudnak kimenni, miközben küzdenek a betegségeikkel, a fájdalmaikkal és most a hőséggel is. A párás melegben pedig kiválóan terjednek a fertőzések. A júliusban tapasztalható hőhullám egyértelművé tette, hogy ezen a téren is lépni kell: a helyzet nem könnyű, hiszen a városi kórházak a maguk négy-öt emeletével általában kiemelkednek a környezetükből, kapják a napfényt rendesen, ami ellen függönyökkel és ventilátorokkal képtelenség hatékonyan védekezni. A műtők klimatizálása pedig nem is lehetne vita és halogatás tárgya 2024-ben. 40 fokban, levegőcsere nélkül nem lehet műteni, de 30-ban sem - olvasható a hang.hu-n.