• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Zavartalan Schmitt-vizit

Lapszemle Forrás: Népszava

Egyetlen ember próbálkozott demonstrálni a köztársasági elnök tegnapi, Debreceni Egyetemen tett látogatása idején.

Az előzetes sajtóhírekkel szemben tehát nem lepték meg tiltakozó akciókkal Schmitt Pált az intézmény hallgatói, noha a nyugalomért a szervezők mindent meg is tettek. A plágiumbotrányát csaknem egy hónap alatt tisztázni képtelen Schmitt "tisztességes helytállásra" szólította fel a felsőoktatásban tanulókat – olvasható a Népszava – online oldalán.

Nyugalomban telt el Schmitt Pál látogatása a Debreceni Egyetem (DE) szenátusának ünnepi ülésén. Az intézmény megalapításának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat nyitórendezvényén fel is szólalt a köztársasági elnök, beszédét elsősorban a jelen nem lévő egyetemi hallgatóknak címezve.

A nap folyamán Schmitt kiállításon és emléktábla avatáson is részt vett, senkitől sem zavartatva. A DE központi épületében ugyanis szinte egyáltalán nem voltak hallgatók, mert - mint azt az intézmény kommunikációs vezetője az MTI-nek mondta - regisztrációs időszak van, így még nincs tanítás. Az elnök érkezése miatt ugyanakkor még az egyetem szervezeti és működési szabályzatát is megváltoztatták, hiszen míg az az intézmény hallgatói számára nyilvánosnak ígéri a szenátusi ülések mindegyikét, a tegnapi tanácskozáson való részvételt előzetes regisztrációhoz kötötték.

A főépület ráadásul – a lap forrásai szerint – még az egyetemi dolgozók számára sem volt szabad terület, ha ugyanis egy másik épületben tanítanak, s nem szerepeltek a vendéglistán, nem mehettek be. De még ennél is biztosabbra mentek a szervezők a HajduPress szerint, amely azt írta: "a helyszínt hermetikusan lezárták", így az MTI munkatársán kívül még az akkreditált fotósokat se engedték Schmitt közelébe, sőt, a regisztrált vendégek érkezésekor a táskákat is átvizsgálták.

Mindettől függetlenül a korábban sajtóhírekben szereplő demonstráció elmaradt, mindössze egy ember igyekezett tiltakozni az államfő ellen az épület előtt, nem sok sikerrel.

Schmitt a magyar tudományos élet vezetőivel – valamint a fideszes debreceni polgármesterrel, Kósa Lajossal – együtt vett részt az ülésen, ennek ellenére sem a rektori teremben kifüggesztett, a szenátus ülésére készített "bevonulási renden", sem az ünnepi névtáblákon nem szerepelt egyetlen tudományos fokozat sem.

Az államfő beszédében az alaptörvény preambulumából idézett, majd tanácsokat adott az egyetemi hallgatóknak, akik közül csak néhányan voltak jelen. Schmitt az egyetemi tanulmányokat a hallgatók életének "legnagyobb vállalkozásának" nevezte, amelyben "illik tisztességgel helytállni". A köztársasági elnök úgy fogalmazott: az egyes ember képzése a közműveltség része, a jó egyetem pedig fölkelti a tudásszomjat, de "bármely tudás csak felhasználói ismerettel ér valamit".

Az államfő már bizonyságot tett felhasználói ismereteiről, hiszen mint ismert: a hvg.hu január 11-én nyilvánosságra hozta, hogy kisdoktori disszertációjának nagy része szóról szóra megegyezik Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató tanulmányával.