• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Zombor: Kiszolgáltatottá tesz a hálapénz

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Az államtitkár minden lehetséges eszközzel szeretné megakadályozni, hogy az egészségügy egy szabályozatlan, fizetős rendszerré váljon.

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár szerint beszélni kell a problémákról, és szemléletváltásra is szükség van, mivel ha ez nem történik meg, az egészségügy középtávon nagy eséllyel a társadalom elvárásaival szemben egy szabályozatlan, szürke pénzekkel működő, ténylegesen fizetős rendszerré válhat. "Ezt minden lehetséges eszközzel szeretném megakadályozni" - derül ki a Magyar Hírlap államtitkárral készített interjújából.

Korábban többször kijelentette, nem lesz fizetős az egészségügy. A Magyar Rezidens Szövetségnek a hálapénz kiiktatásáról szóló javaslatából indult ki. A szövetség felvetette a szabad orvosválasztás lehetőségét legális fizetési rendszer révén. Valóban ez lehet a megoldás?
– Le kell szögezni, hogy Magyarországon az elkövetkező években sem kell a betegeknek kötelező jelleggel fizetniük az ellátásért. Az egészségügy helyzete érzékeny társadalmi téma. Abban mindenki egyetért, hogy bármilyen jó szándékú és anyagi szempontból is jelentős lépések történtek az elmúlt időszakban, maradtak problémák és feszültségek a rendszerben. Az egyik legnagyobb ezek közül a szakemberhiány – ami egész Európára jellemző –, annak ellenére, hogy az elvándorlás lendülete megtorpant. Amikor azt nézzük, mit lehet és érdemes csinálni egy ilyen helyzetben, egyértelmű, hogy az orvosok és a szakdolgozók itthon tartása a fő cél, illetve a betegek komfortérzetének biztosítása az ellátórendszerben. Ennek egyik része, hogy a fiatal szakorvosok javaslatait komolyan vesszük.
– Valóban a hálapénz az, ami ennyire mérgezi a rendszert?
– Természetesen nem ez az egyedüli probléma az egészségügyben, de jelentősen torzítja a jövedelmi viszonyokat, és az orvosaink egy részének elvesztését eredményezi, ami pedig a betegellátás színvonalát befolyásolja. Ezért mindenképpen foglalkozni kell a kivezetés lehetőségeivel.
– Tehát fontolgatja a szabad orvosválasztás bevezetését?
– A szabad orvosválasztás lehetősége jelenleg is fennáll, csak döntően a paraszolvencia működteti. A fiatal orvosok javaslatát, a többletszolgáltatások vagy a kiemelkedő szaktudás legális megfizetésének bevezetését érdemes átgondolni, mert feltételezhető, hogy ez a módszer elindíthatja a hálapénzrendszer kiváltásának folyamatát.

Az interjú folytatását  A Magyar Hírlap online oldaalán olvashatja.