• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

11 Híresség Lyme-kórral 3. rész

Lyme borreliosis 2022.12.30 Forrás: Weborvos
11 Híresség Lyme-kórral 3. rész

Számos amerikai színész és énekes fertőződött meg Lyme-kórral.

7. Ben Stiller

A humorista és Zoolander-sztárnál 2010-ben diagnosztizálták a Lyme-kórt. A The Hollywood Reporternek elmondta: „A massachusettsi Nantucketben kaptam el néhány évvel ezelőtt. A térdem begyulladt és nem tudták kitalálni, mi lehet, aztán kiderült, hogy Lyme-kór”.

Stiller azon szerencsések közé tartozik, akiknek jót tett a korai felismerés és kezelés. „Most már tünetmentes vagyok, de ... ez egy nagyon kemény dolog.” 

8. Kelly Osbourne

A talk show-műsorvezető és valóságshow-sztár Kelly Osbourne-t 2004-ben apja, Ozzy meglepetés szabadtéri születésnapi partiján megcsípte egy kullancs, aminek következtében egy évtizedig olyan tünetei voltak, mint a torokfájás, hasi fájdalom és rohamok, mielőtt megkapta a megfelelő Lyme-kór diagnózist. „Megtanultam kiállni magamért, ha az egészségemről van szó, és bízom az intuíciómban” - írta 2016-os memoárjában. „Ha úgy érzem, hogy valami nincs rendben, nem hagyom, hogy bárki elutasítsa”.

Osbourne kiterjedt gyógyszeres kezelése a depresszió és a szorongás körforgásához vezetett, és végül ezek miatt a tünetek miatt is kezelték. Az Us Weeklyben megjelent könyvrészlete szerint: „Az orvosok folyton változtatták a receptjeimet, próbálták a megfelelő adagolást beállítani, és ettől zombivá váltam. Ismered a filmeket, ahol az elmebetegek egy hintaszékben ülnek kardigánban és hálóingben, és egész nap a falat bámulják? Ez voltam én.” 

9. Kris Kristofferson

A legendás énekes, dalszerző és színész, Kristoffersonaz elmúlt években memóriaproblémákkal küzdött, barátainak és családjának pedig azt mondták, hogy Alzheimer-kórban szenved. De végül ez téves diagnózisnak bizonyult, és amit valójában tapasztalt, az a Lyme-kór volt.

Kristofferson és felesége, Lisa a Rolling Stone-nak elmondták, hogy az orvosok évekig azt mondták neki, hogy a progresszív és legyengító memóriavesztése vagy az Alzheimer-kór, vagy a fiatalabb éveiben a bokszolás, a futball és a rögbi miatt kapott fejre mért ütések okozta demencia miatt van.

„Mindenféle gyógyszert szedett olyan dolgokra, amik nem is voltak neki, és ezeknek mind mellékhatásai voltak” – mondta Lisa. A Lyme-fertőzés diagnózisa után abbahagyta a gyógyszerek szedését, és három hétig tartó Lyme-kezelésen esett át. „Olyan, mintha Lázár kijött volna a sírból és újjászületett volna” – mondta Chris Gantry énekes-dalszerző és közeli barátja a Closer Weeklyben.

10. Ally Hilfiger

A Lyme-kór szószólója és a híres amerikai tervező, Tommy Hilfiger lánya, Ally Hilfiger először 7 éves korában kapott diagnózist, miután 1992-ben egy kullancs megcsípte. „Meg voltam győződve arról, hogy bogarak mászkálnak a testemben. Éreztem, ahogy zabálják a szerveimet, a gyomromat és különösen az agyamat” - írta Hilfiger a 2016-os Bite Me: How Lyme Disease Stole My Childhood, Made Me Crazy, and Almost Killed Me című memoárjában.

A Goop című lapban megjelent profil szerint évekig tartó küzdelem után végre eljutott a helyes útra. „A mentális hozzáállásom megváltoztatása nagyban hozzájárult a gyógyulásomhoz. A pozitív gondolkodás és az, hogy azt mondtam a testemnek, hogy folyamatosan gyógyul és fejlődik – ahelyett, hogy folyamatosan beteg és romlik –, érzelmileg jobban éreztem magam. A spiritualitás bármely formája segíthet - az enyém a természetben töltött idő és a meditáció volt.”

Hilfiger a Project Lyme nevű, a betegség megelőzésére és korai felismerésére összpontosító érdekvédelmi szervezettel is együttműködik. 

11. Ryan Sutter

Miután a COVID-19 járvány kezdeti időszakában hónapokig diagnosztizálatlan betegséggel küzdött, az egykori Bachelorette-győztes Ryan Sutter 2021 májusában a People-nek elmondta, hogy Lyme-kórja van, amely a penészgomba-ártalom miatt még súlyosabbá vált.

Miután kiterjedt vizsgálatokat és vérelemzést is végeztek, az orvosok kiderítették, hogy a szervezete érzékeny a penészgomba-méreganyagok felvételére, amelyeknek tűzoltóként gyakran ki van téve.

„Úgy tűnik, az történt, hogy az immunrendszerem legyengült a toxinoknak és különösen a penésznek való kitettség miatt” – mondta felesége, Trista Sutter podcastjában, a Better Etc. „Vannak más emberek a tűzoltóakadémián, akik valószínűleg ugyanilyen expozíciónak voltak kitéve, de nem küzdenek ugyanezzel, mert a genetikájuk erősebb, könnyebben meg tudnak szabadulni a méreganyagoktól.”

2022 júniusában a házaspár ismét leült és tájékoztatta a People-t Sutter egészségi állapotáról – és jó híreket osztottak meg. „Nagyon sokáig csak arra gondoltam, hogyan éljem túl a napot” – mondta. „De úgy érzem, hogy az életem kezd visszatérni. És ez nagyon bátorító volt.”

Forrás: Everyday Health

Vége.

Az első és a második rész itt olvasható. 

Legolvasottabb cikkeink