• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

51-60 éves korban a leggyakoribb a Lyme-kór

Lyme borreliosis 2023.10.31 Forrás: Lymedisease.org
51-60 éves korban a leggyakoribb a Lyme-kór

Novembertől áprilisig a Lyme-kór diagnózissal kapcsolatos költségtérítési igénylések gyakrabban fordultak elő városi, mint vidéki területeken - az Egyesült Államokban.

2018-2022 között az 51-60 éves amerikai biztosítottakra több Lyme-kórra vonatkozó költségtérítési és kárigényt nyújtottak be, mint bármely más csoportra – derül ki a FAIR Health által ma közzétett, magánbiztosítási kárigényeken alapuló infografikából.

Az 51-60 év közötti biztosítottak a Lyme-kórra vonatkozó kárbejelentési sorok 23,5 százalékát tették ki, szemben a következő legnagyobb, 41-50 éves korcsoport 18,8 százalékával.

A többi vizsgált korcsoport és a Lyme-kórra vonatkozó kárigények aránya a következő volt: 31-40 (14,1 százalék), 19-30 (14,0 százalék), 61-70 (13,9 százalék), 0-18 (11,3 százalék) és 70 év felett (4,3 százalék).

Ezeket és más, a kullancsok által terjesztett, bakteriális betegségre vonatkozó megállapításokat a FAIR Health országos, független nonprofit szervezet több, mint 42 milliárd magánszámlával rendelkező egészségügyi kárbejelentési bejegyzést tartalmazó adatbázisából, az ország legnagyobb ilyen jellegű adattárából gyűjtötték össze.

Rossz közérzet, fáradtság – a leggyakoribb tünetek

A Lyme-kórral összefüggő későbbi diagnózisok azonosítása érdekében a FAIR Health 2018 és 2022 között egy statisztikailag szignifikáns csoportot vizsgált, összehasonlítva a Lyme-betegek körében bizonyos diagnózisok előfordulási gyakoriságát a csoport összes betegével. Az elemzés megállapította, hogy a 80 év felettiek kivételével minden korcsoportban a rossz közérzet és a fáradtság, valamint a lágyrészekkel kapcsolatos diagnózisok a Lyme-kóros betegek körében gyakoribbak voltak, mint a teljes betegpopulációban.

A Lyme-kór előfordulási gyakorisága évszakok szerint változik, ha a vidéki és városi területeket hasonlítjuk össze. A 2018 és 2022 közötti időszakban a Lyme-kór diagnózissal kapcsolatos kárbejelentések országosan minden év júniusában és júliusában érték el a csúcsot. Ezekben a nyári hónapokban a vidéki területeken átlagosan nagyobb volt a Lyme-kór diagnózissal kapcsolatos kárigénylések aránya, mint a városi területeken. Novembertől áprilisig azonban a Lyme-kór diagnózissal kapcsolatos kárigénylések gyakrabban fordultak elő városi, mint vidéki területeken.

Sürgető közegészségügyi probléma

Robin Gelburd, a FAIR Health elnöke kijelentette: „A Lyme-kór továbbra is sürgető közegészségügyi probléma. A FAIR Health továbbra is arra fogja használni a kárigényadatokat, hogy releváns betekintést nyújtson azon egészségügyi szereplők számára, akik jobban meg akarják érteni ezt a betegséget”.

Az infografika megtekintéséhez kattintson ide!

Forrás: lymedisease.org

Legolvasottabb cikkeink