• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A Lyme borreliosis diagnosztikájának fejlődése

Lyme borreliosis 2020.10.28 Forrás: Weborvos
A Lyme borreliosis diagnosztikájának fejlődése

A mikroszkópos morfológia térhódítása

A technika folyamatos fejlődésével a borreliák egyre több részletét sikerült megfigyelni, Garon és Dorward például elektronmikroszkóppal mutatták ki a felületükön megtalálható, levedlett vesiculumokat, amelyek többek között a membrán által nukleáz ellen védett DNS-t tartalmaznak: 

Mind a mai napig a mikroszkópos morfológiai módszer előnyének tartja a szakma a biológiai struktúra állandóságát. Másrészt, a szerológiai és a PCR-vizsgálatokkal szemben a vizsgálat végeredménye nem függ – a spirochéták közül elsősorban a borreliákra jellemző – különböző típusváltásoktól vagy ismeretlen altörzsek megjelenésétől, illetve a szervezeti immunválasz ezektől függő változásától. Ezen kórokozókban ugyanis a betegség folyamán egyazon szervezetben (betegben) is kialakulhat az a genetikai és/vagy fenotípus-változás, amellyel a jelenlegi eljárásokkal esetleg már kimutathatatlanná válik. Ismeretes ugyanakkor, hogy a Borrelia burgdorferi sensu lato még gátolja is a szerológiai válaszreakciót.

Már a kezdetektől gyakran előfordult, hogy a súlyos klinikai képet nem kísérte emelkedett ellenanyagszint. Kezdettől ismert volt, hogy a kórokozók jelenléte a szövetekben sokszor kezelés után is kimutatható. A Lyme borreliosis különleges jellemzőivel szemben más klinikai képet mutató, vagy a földrajzilag gyakrabban elforduló fertőzések kizárása után a kórokozó morfológiai kimutatása önmagában is bizonyító erejű.

Sötétlátóteres mikroszkóppal azonban már 1909 óta festetlen, fixálatlan készítményeken – meghatározott klinikai jelek esetén – végzett vizsgálatokkal, teljes biztonsággal kimutatható a betegség, a spirochéták okozta gyulladás fennállása, még az ellenanyagok megjelenése előtt. A Treponema pallidum sikertelen tenyésztése kapcsán megismertük a spirochéták biológiai szervezeten kívüli rendkívüli sérülékenységét. A vérminták vizsgálatánál így új szempontként jelentkezett a spirochéta szervezeten kívüli biológiai és morfológiai épségének biztosítása. A Borrelia burgdorferi sensu lato tudhatóan rendkívül kis számban bizonyított előfordulása miatt létezését korábban csak rövid ideig kimutatott borreliaemia esetében igazolták. Amikor tehát vérmintákat vizsgálunk, a spirochéták nagyfokú sérülékenységére különösen figyelemmel kell lenni.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

Legolvasottabb cikkeink