• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Lyme-kór és a menstruációs ciklus kapcsolata

Lyme borreliosis 2024.03.11 Forrás: Weborvos
A Lyme-kór és a menstruációs ciklus kapcsolata

A menstruációs ciklus során fluktuáló hormonszint bizonyos tünetek ugrásszerű felerősödését okozhatja.

A Lyme-kór egy kullancs-csípés útján terjedő, szisztémás bakteriális fertőzés. A kórokozó baktérium a Borrelia burgdorferi – melyről a borreliosis elnevezését is kapta a betegség.

A Lyme-kórral kapcsolatos kezelési akadályok nem csak abból adódnak, hogy diagnosztizálása a betegség előrehaladtával egyre nehezebbé válik az immunválasz sajátosságai, esetleges csökkenése miatt, hanem abból is, hogy tünetei változatosak és nagyon hasonlók más betegségekhez. Sokszor tévesen diagnosztizálnak artritiszt vagy akár valamilyen pszichoszomatikus eredetű betegséget.

A Lyme-kór kezelése különösen nehéz a nők esetében. A menstruációs ciklus során fluktuáló hormonszint bizonyos tünetek ugrásszerű felerősödését okozhatja. Ilyenekpéldául a depresszió, szorongás, inszomnia és különböző testi fájdalmak.

A Lyme-kór tünetei nem állandók. A betegek sokszor hónapokig stagnálásról számolnak be, azonban tipikusan stressz és trauma hatására súlyosbodást tapasztalnak. A nők jellemzően a menstruációs ciklus egyes részein éreznek súlyosabb tüneteket.

A női test folyamatos hormonális változáson megy keresztül a menstruációs ciklus során. Az ösztrogén szintje az ovuláció környékén, a progeszteron szintje a ciklus második felében a legmagasabb, azonban a nemi hormonok a ciklus végén elérik alsó értéküket.

A Lyme-kór tüneteinek súlyossága is változik a hormonális fluktuáció mentén. A ciklus végén tapasztalható alacsony ösztrogén- és progeszteron-szint általában súlyosbítja a tüneteket. Ez lehet az oka annak, hogy a legtöbb Lyme-kóros nő különösen erős fáradékonyságról és kimerültségről számol be a ciklusa bizonyos szakaszaiban.

Sok nőnek alvászavarokkal és álmatlansággal is meg kell küzdenie a ciklusa végén, ez pedig felerősítheti az érzelmi és mentális problémákat. A Lyme-kór egyes tünetei ebben az időszakban tovább súlyosbodhatnak, mint például a szorongás, depresszió és koncentrációzavar.

Azt tapasztalták, hogy a Lyme-kórral diagnosztizált nők ösztrogén- és progeszteron-szintje gyakran a ciklus többi részében is alacsonyabb, így megjelenhetnek náluk kezdődő menopauza tünetei, ezzel is még inkább kibillentve a hormonrendszer egyensúlyát. Ennek szintén hatása van a mentális állapotra, ami az előbbi példákon keresztül is mutatja, hogyan okozhatja a Lyme-kór tüneteinek súlyosbodását a nemi hormonok ingadozása.

A hormonrendszer, a menopauza és a Lyme-kór kapcsolata

A hormonrendszer egyik sajátossága, hogy mint egyfajta „kaszkád” folyamat, az egyik alkotóelem szintjének megváltozása a többire is hatással van. A Borrelia-fertőzéssel járó tünetek közül sok megegyezik azokkal, amiket a hormonháztartás felborulása okoz. Dr. Gitlin (Dr. Robert Gitlin, gyakorlott Lyme kezelőorvos, endokrinológiai specialista) azt tapasztalta, hogy a Lyme-kórral diagnosztizált betegei nagy hányada mellékvese-kimerülésben szenved, amit minden más hormonális probléma előtt rendezni kell.

A Lyme borreliosisos betegek esetében a fertőző ágensek által termelt neurotoxinok, valamint a szervezet által a gyulladásra válaszként termelt és az agy parenchimájába bejutó citokinek és kemokinek és más faktorok is hatással lehetnek a hipotalamuszra. A hipotalamusz a központi idegrendszer egy fontos része, a hormonális rendszer irányítója. Elhelyezkedése is központi, valamint egyedi neuroszekréciós funkciója is van. Antidiuretikus hormont (ADH) és oxitocint termel, melyek közül az előbbi a vesékből történő vízvisszaszívásért, utóbbi pedig többek között a méhizomzat összehúzódásáért és az emlők tejelválasztásáért felel. A hipotalamusz befolyásolja az agyalapi mirigyen keresztül további hormonok, így a pajzsmirigyhormonok, nemi hormonok és a mellékvesehormonok szintjét is.

A Borrelia baktérium, valamint a vele gyakran együtt járó társfertőzések – Babesia, Bartonella, , Ehrlichia, stb. – aktiválják a gyulladásos folyamatokban résztvevő citokineket, mint pl. IL-1, IL-6 és TNF alpha. Ez úgynevezett endotoxémia kialakulását eredményezi, ami folyamán a neuroimmun excitotoxicitás – mely egyébként a neurodegeneratív betegségek jellemzője - hatására a hipotalamusz és az agyalapi mirigy rendellenesen kezd el viselkedni. A női hormonális változások során ezek a folyamatok felerősíthetik az olyan tüneteket, mint például szédülés, agyi köd, memóriazavar, inszomnia, hangulatingadozás, fejfájás, ízületi fájdalom, emésztési zavarok, allergiás reakciók, valamint új tünetek is megjelenhetnek, amiket korábban a beteg nem tapasztalt.

A probléma nehézségét az is fokozza, hogy Lyme-kór jelenléte mellett sokszor hatástalanok a hormonkezelések.

Az alacsony tesztoszteron szint kedvez a fertőzéseknek és a kórokozók megtelepedésének. A nők tesztoszteron szintje a menopauza végére drasztikusan lecsökken, így az ő esetükben a Lyme-kórnak súlyosabb tünetei lehetnek.  Azok a nők, akik Lyme borreliosisban szenvednek, gyakran nehezebben viselik a menopauza időszakát. Az ösztrogén és a progeszteron szintjének csökkenése miatt a tünetek súlyosbodását tapasztalhatják, de a pajzsmirigyhormon, a kortizol, a DHEA, pregnenolon, tesztoszteron és növekedési hormonok szintje is csökken ilyenkor, közvetve pedig ezek is okozhatják a tünetek felerősödését. A perimenopauza folyamán gyakori a hasi elhízás és általános súlynövekedés, ami még inkább probléma, ha a Lyme-kór is jelen van és felborult az emésztés egyensúlya.

A nemi hormonok és a mellékvese hormonjai jellemzően gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így ezen hormonok szintjében bekövetkezett csökkenés a Lyme borreliosisban szenvedők esetében krónikus fájdalom megjelenéséhez vezethet.

A progeszteron és a pregnenolon a mellékvese hormonjai, a kortizol (stresszhormon) és DHEA prekurzorai. Mivel a hosszú ideje Lyme-kórban szenvedők esetében ezek a hormonok kimerülhetnek, a tünetek enyhítésében segíthet a progeszteron, pregnenolon és DHEA pótlása.

A régóta fennálló Lyme-kór és a hormonrendszer kölcsönhatásának megértése segíthet perspektívát adni a sikeresebb kezeléshez. Miért nem hatásos minden betegnél a hormonterápia? Miért szenvednek a női betegek többet a menopauza idején? Miért van gyakran több és erősebb tünete a hormonális problémákkal küzdő nőknek, mint a férfiaknak?

Ezekre a kérdésekre egy, a hormonrendszer működését, a menstruációs ciklus hatásait és a Lyme-kór mechanizmusát összefogó keretrendszer adhat választ.

A progeszteron-hiány tünetei (P4), mely sokkal gyorsabban csökken, mint az ösztrogén és sokkal nagyobb mértékű hormonális felboruláshoz vezethet:

-        alhasi puffadás

-        depresszió

-        érzelmi frusztráció

-        inszomnia

-        hangulatingadozás

-        vízvisszatartás

-        súlygyarapodás

Az ösztrogén-hiány tünetei (általában ösztradiol – E2)

-        szorongás

-        agyi köd

-        mellek megnyúlása, rugalmasság elvesztése

-        szédülés

-        száraz bőr

-        bőrpír

-        gyakori vizelés és húgyúti fertőzések

-        heves szívdobogás

-        éjszakai hőhullámok

-        álmatlanság

-        hüvelyi szárazság

Ösztrogén-hiánnyal járó kockázatok és szövődmények:

-        depresszió

-        emésztési problémák

-        szív- és érrendszeri megbetegedések

-        anyagcserezavarok

-        csontritkulás

-        hüvelyi fertőzések

Anyagcserezavar tünetei a menopauza során:

-        allergiák

-        ízületi gyulladás

-        szorongás

-        puffadás

-        sóvárgás bizonyos ételek után (alkohol, koffein, cukor)

-        fejfájás

-        memória romlása

-        stresszkezelés romlása

-        alvásproblémák

Konklúzió

Összességében fontos megérteni, hogy a Lyme-kór jelenléte önmagában is okozhatja gyulladásos folyamatok kialakulását és a hormonális egyensúly felborulását, valamint sok tünete eleve megegyezik egyes endokrinológiai problémákkal. A nők esetében a Lyme-kór egyébként is fluktuáló tünetei a nemi hormonok szintjével is változnak, ráadásul korai menopauzára utaló tüneteket is produkálhatnak. Tovább nehezíti a kezelést, hogy a hormonterápia lassú, valamint Lyme-kór fennállása esetén sokszor hatástalan.

 

Források:

https://nannocare.com/blogs/news/how-lyme-disease-is-affected-by-your-menstrual-cycle

https://www.womensinternational.com/blog/hormones-and-chronic-lyme-disease/

https://www.thefreelibrary.com/Lyme%2C+Neurotoxins%2C+and+Hormonal+Factors%3A+an+interview+with+Nancy...-a0373476469

https://drsusanmarra.com/2021/11/menopause-lyme-disease/

Legolvasottabb cikkeink