• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A Lyme-kór és a mentális betegségek

Lyme borreliosis 2023.02.10 Forrás: Weborvos
A Lyme-kór és a mentális betegségek

Egy tanulmány szerint a Lyme-kór 28%-kal növeli a mentális betegségek kockázatát.

Egy amerikai és dán szakértők által végzett új tanulmány szerint a Lyme-kórral kórházba került embereknél 28 százalékkal magasabb volt a mentális betegségek előfordulási gyakorisága. A Columbia Egyetem és a Koppenhágai Mentális Egészségügyi Kutatóközpont által végzett tanulmányt az első átfogó, lakossági alapú vizsgálatnak tartják, amely a Lyme-kór és a mentális zavarok közötti kapcsolatot vizsgálja.

„Itt az ideje, hogy túllépjünk azon, hogy a Lyme-kórra egyszerű betegségként gondoljunk, amely csak kiütéseket okoz” – mondta Dr. Brian Fallon, MPH, a New York Állami Pszichiátriai Intézet és a Columbia Egyetem pszichiátere, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve: „A súlyos szív-, reumatológiai és neurológiai problémák kockázata mellett a Lyme-kór súlyos mentális problémákat is okozhat”.

Dr. Fallon a Columbia Egyetem Lyme-kór és más, kullancs által terjesztett betegségek kutatóközpontjának vezetője és a Lyme-kór neuropszichiátriai hatásainak egyik legjobb kutatója. Dr. Michael Benros, PhD, a kutatás vezetője, Trine Madsen, PhD, az első szerző társszerzője és Annette Erlangsen, PhD, mindannyian a Mentális Egészség Kutatóközpont pszichiátriai epidemiológusai.

A kutatók összehasonlították a kórházban Lyme-kór kezelésen átesett Dániában élő személyek mentális egészégi adatait azokkal, akiknek 22 év alatt soha nem volt az országos orvosi nyilvántartásban megfigyelt Lyme-diagnózisa, valamint a dán lakosság többi részével, akiknek soha nem volt a vezető orvosi nyilvántartásban rögzített Lyme-diagnózisa.

A vizsgálatból kizárták azokat a betegeket, akiknél a Lyme-kór diagnózisát megelőzően mentális betegség vagy öngyilkossági szándék állt fenn. Amellett, hogy a Lyme-kórban szenvedő egyéneknél magasabb volt a mentális zavarok és az öngyilkossági kísérletek kockázata, 42 százalékkal nagyobb volt az affektív zavarok, például a depresszió és a bipoláris zavar előfordulása, és 75 százalékkal nagyobb volt az öngyilkossági halálozás valószínűsége, mint azoknál, akiknél nem állt fenn a diagnózis.

Továbbá az egynél több fertőzés összefüggött a mentális betegségek, a pszichés zavarok és az öngyilkossági kísérletek nagyobb kockázatával. Bár a legtöbb eset szájon át szedhető gyógyszeres kezeléssel gyógyítható, a betegek 10-20 százaléka a terápiát követően hónapokig vagy évekig fájdalmat, letargiát vagy gondolkodási problémákat érzett.

Több kutatás is összefüggésbe hozta a Lyme-kórt a hónapokkal vagy évekkel az antibiotikum-terápia után vagy a kezeletlen állapotú személyeknél fellépő kognitív zavarokkal. A Lyme-kór késői stádiumában szenvedő egyéneknél koncentrációs zavarok, ingerlékenység, memória- és alvászavarok, szélsőséges esetben pedig fájdalmas idegkárosodás is előfordulhat.

Dr. Michael Benros hangsúlyozta, hogy a legtöbb betegnél a Lyme borreliosis következtében nem jelentkeznek súlyos mentális problémák. A kutatási időszak alatt a kórházi Lyme-kór diagnózissal rendelkező közel 13 000 résztvevőnek mindössze 7 százaléka jelentkezett a kórházi orvosoknál, ahol a később mentális betegségként diagnosztizált tünetekre panaszkodtak.

„Ez az országos vizsgálat megerősíti a Lyme-kór és a pszichiátriai zavarok közötti összefüggést” – mondta Dr. Benros, hozzátéve: „A kezelőorvosoknak és a betegeknek tisztában kell lenniük a mentális egészségügyi problémák fokozott kockázatával, különösen a súlyos Lyme-kóros fertőzést követő első évben, és ha mentális problémák merülnek fel, a betegeknek kezelést és útmutatást kell kérniük”.

Forrás: News9Live

Legolvasottabb cikkeink