• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Amerikai katonák és kullancsok

Lyme borreliosis 2023.07.07 Forrás: US Army
Amerikai katonák és kullancsok

A MilTICK tanulmány szerint a permetrinnel kezelt egyenruhák használata csökkentheti a kullancsok által terjesztett betegségek kockázatát.

A Védelmi Minisztérium katonai kullancsazonosító/fertőzésmegerősítő készletét (Military Tick Identification/Infection Confirmation Kit, vagy MilTICK) kezelő biológusok által nemrégiben végzett tanulmány megállapította, hogy a permetrinnel kezelt egyenruhát viselő katonák által a programba beküldött kullancsok az átlagnál jóval kisebb valószínűséggel fertőzték meg az állományt.

Minél tovább marad az emberben a kullancs, annál jobban megtelik vérrel, és annál nagyobb az esélye annak, hogy a kullancs olyan fertőző ágenseket ad át, amelyek megbetegíthetnek valakit” – véli Dr. Robyn Nadolny, az Aberdeen-i Védelmi Közegészségügyi Központok biológusa és a MilTICK programot irányító Vector-Borne Disease Branch vezetője.

A permetrin nevű rovarölő szerrel kezelt ruházat megvédi viselőjét a szúnyogoktól, kullancsoktól és más bosszantó ízeltlábúaktól. A hadsereg egyenruháit gyárilag permetrinnel kezelik, de ismert, hogy a szer hatékonysága idővel csökken. A katonákat nem ösztönzik arra, hogy újra kezeljék egyenruhájukat permetrinnel, mivel nehéz pontosan tudni, hogy a viselés és a mosás után mennyi marad a vegyszerből.

Nadolny szerint a programba kullancsokat beküldő szolgálati tagok valószínűleg jobban védettek voltak, mint a szintén kullancsokat beküldő nyugdíjasok és civilek, amit azzal magyaráztak, hogy a szolgálati tagok megfelelően viselték az egyenruhájukat és betartották az „Insect Repellent System” más elemeit. Ez egy biztonságos és bevált rendszer a rovarokkal kapcsolatos betegségek és kellemetlenségek csökkentésére, ami a következőket foglalja magában:

•         Permetrin az egyenruhán (gyárban vagy terepen kezelve),

•         DEET vagy pikaridin repellens a fedetlen bőrön,

•         megfelelően viselt egyenruha (nadrág szára zokniba tűrve, ing nadrágba tűrve, nem hagyva lehetőséget a kullancsoknak a bőr elérésére), és

•         permetrinnel kezelt háló használata, amennyiben szükséges.

E rendszer valamennyi elemének használata maximális védelmet biztosít, és a rovarok által terjesztett betegségek és egyéb kellemetlenségek megelőzésének legbiztonságosabb módja.

„A hadsereg és a nemzeti gárda személyzete viselte a legnagyobb valószínűséggel a permetrint, a többi szolgálat embereihez, különösen a haditengerészet katonáihoz képest, hiszen ők nem rendelkeznek rutinszerűen kezelt egyenruhával” – mondta Nadolny. Azok, akiket szolgálaton kívül csíptek meg, nagy valószínűséggel nem hordtak permetrinnel kezelt ruházatot.(Szerkesztői megjegyzés: fontos, hogy ruhán és bőrön is csak az erre alkalmas, jóváhagyott rovarirtó szereket használjuk!)

Nadolny elmondta, hogy a MilTICK csoport azt is megállapította, hogy azok a foglalkozásuk miatt kullancscsípésnek kitett aktív szolgálatot teljesítők, akik permetrinnel kezelt egyenruhát viseltek, az idő múlásával egyre nagyobb számban mutattak be fertőző kullancsokat. Ez az aggasztó tendencia arra utalhat, hogy a permetrin idővel veszít hatékonyságából, és a forgalomban lévő régi egyenruhák száma miatt csökken a haderő védelme.

„Amíg nincs jóváhagyott módszer a régebbi, gyárilag kezelt egyenruhák újbóli kezelésére, addig valószínűleg a permetrin használata ellenére továbbra is tapasztalni fogunk a kullancscsípéseket” – mondta Nadolny. „Azt is megállapítottuk, hogy a magányos csillag kullancsokra, amelyek ehrlichiosist és vöröshús-allergiát okozhatnak; és a feketelábú kullancsokra, amelyek Lyme-kórt és más betegségeket okozhatnak; kevésbé hatott a permetrin, mint az amerikai kutyakullancsra. Ez még egy ok arra, hogy permetrint viseljen mindenki a védelem fokozása érdekében, még szolgálaton kívül is, amikor kullancsok élőhelyén tartózkodik.”

A MilTICK program egy több mint 20 éve létező program, amely a páciensekről eltávolított kullancsok ingyenes azonosítását és elemzését kínálja. Lehetővé teszi, hogy az aktív szolgálatot teljesítők, a hadsereg kedvezményezettjei, valamint a vállalkozók és a civilek beadhassák kullancsaikat azonosításra és vizsgálatra anélkül, hogy fel kellene keresniük egy klinikát, vagy akár egy tesztkészletet kellene rendelniük.

A program célja a kullancsfajok gyors azonosítása, a kullancs megtapadási szintje (ami azt jelzi, hogy mennyi ideig volt a kullancs a helyén, ami összefügg a fertőzés kockázatával), valamint a következő emberi betegségeket okozó baktériumok és kórokozók elemzése: Lyme-kór, kullancsok által terjesztett visszatérő láz, Rocky Mountain foltos láz és rokon foltos lázak, ehrlichiosis, anaplasmosis, babesiosis és Powassan vírus, mondta Nadolny.

Nadolny  a programba beküldött minták számának növekedését tapasztalta a 2020-as év első felében mérthez képest, de a beküldött minták száma még nem tért vissza a COVID-19 pandémia előtti szintre.

„A hadseregtől származó kullancsok a 2022-es beküldések több, mint 80 százalékát tették ki, annak ellenére, hogy minden szolgálat támogatott” – mondta Nadolny. „A légierő küldte be a második legtöbb kullancsot. Reméljük, hogy a jövőben még aktívabban tudjuk ösztönözni a nagyobb részvételt, minden szolgálati szakasz részéről.”

Nadolny szerint az éghajlatváltozás is szerepet játszhat a kullancscsípés kockázatának szélesebb földrajzi területen történő növekedésében. „Az éghajlatváltozás lehetővé teszi, hogy a kullancsok új területeken telepedjenek meg, és az év során hosszabb ideig maradjanak aktívak, növelve és kiterjesztve a kullancsok által terjesztett betegségek kockázatát" - mondta Nadolny. „Egész évben fogadunk kullancsokat, beleértve a hideg téli hónapokat is – a kullancsok mindig aktívak lehetnek, amikor fagypont felett van a hőmérséklet, és nincs hó a földön.”

Nadolny reméli, hogy a hadseregen kívül más szolgálatoktól is egyre több kullancs érkezik. „Adatállományunkban Maryland állam felülreprezentált, mivel a helyiek általában tudnak a programunkról és használják is azt, ezért szeretnénk, ha az egész régióból, ahol a kullancsok által terjesztett betegségek nagy gondot jelentenek, vagy terjedőben vannak, ugyanilyen szintű részvételt látnánk” - mondta Nadolny. „A középnyugati, az új-angliai és a közép-atlanti államok a Lyme-kór szempontjából nagy aggodalomra okot adó területek, de szívesen látjuk a kullancsokat az Egyesült Államok bármely pontjáról!".

Forrás: US Army

Legolvasottabb cikkeink