• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Fél Németország veszélyben van

Lyme borreliosis 2023.07.14 Forrás: Weborvos
Fél Németország veszélyben van

Németországban térkép mutatja a kullancsok előrenyomulását.

A Robert Koch Intézet (RKI) a közelmúltban újabb három németországi területet minősített a veszélyes agyhártyagyulladás, a FSME kockázati területének. Már egyetlen kullancscsípés is elég lehet a betegség átviteléhez.

Bajorországban és Szász-Anhalt tartományban kibővítették az általában kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladás, a FSME kockázati területeit, több megyével, valamint München városával. Ez azt jelenti, hogy már csaknem 180 német megyét jelöltek ki kockázati területként.

A FSME a korai nyári meningoencephalitis rövidítése. A vírusfertőzések többsége tünetmentes. A súlyos megbetegedés kockázata jelentősen megnő a 60 év feletti embereknél.

Az oltási arány alacsony

Az Állandó Oltási Bizottság a FSME elleni védőoltást azoknak az embereknek ajánlja, akik FSME-kockázati területeken élnek, dolgoznak vagy más módon tartózkodnak, és a kullancscsípés kockázatának vannak kitéve. A 2022-ben bejelentett FSME-megbetegedések 98 százalékát azonban nem vagy nem megfelelően oltották be FSME ellen – írja az RKI. Az oltási arányok a kockázati területeken is alacsony szinten vannak. Az esetek nagy hányada ezért elkerülhetőnek tekinthető.

A kockázati területek besorolása a 2002 és 2022 között bejelentett FSME-esetek adatain alapul. Az RKI szerint mindenekelőtt Bajorországban és Baden-Württembergben, Dél-Hessenben, Délkelet-Türingiában, Szászországban és tavaly óta Brandenburg délkeleti részén is fennáll a fertőzés kockázata. Ezenkívül más szövetségi államokban is vannak egyes kockázati területek. Az RKI szerint a kijelölt kockázati területeken kívül is vannak elszigetelt fertőzések.

Az RKI jelentése szerint 2022-ben 546 FSME-megbetegedést jelentettek, 30 százalékkal többet, mint az előző évben. Az érintettek kis része valószínűleg külföldön fertőződött meg. A jelentés szerint 2001 óta a regisztrált esetek száma nagymértékben ingadozott 195 (2012) és 717 (2020) között. Ezzel összefüggésben 2022-ben két halálesetet jegyeztek fel.

Kullancscsípés: a leggyakoribb fertőzési forrás

A kullancscsípéseket általában a fertőzés lehetséges forrásaként említik. Az érintettek azonban nem mindig veszik észre a csípést. A jelentés szerint a nyers tejjel is lehetséges az átvitel, de ez ritka. A kullancsok a Lyme-kórt okozó kórokozókat akár azonnal átadhatják. Az első tünet gyakran a csípés helye körüli növekvő bőrpír, ami ugyan az esetek kétharmadában nem jelentkezik.

Forrás: chip.de

 

Legolvasottabb cikkeink