• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hogyan lehet normálisan élni Lyme-kórral?

Lyme borreliosis 2023.07.20 Forrás: Weborvos
Hogyan lehet normálisan élni Lyme-kórral?

Az embereknek tisztában kell lenniük a Lyme-kór következményeivel.

Egy Lyme-kórban szenvedő brit nő szerint az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a betegséget hogyan kapják el a kullancsoktól, és hogyan hat a szenvedőkre a Lyme-kór.

Olivera Marshall akkor fertőződött meg, amikor 2020 júniusában egy erdei piknik alkalmával kevesebb, mint 10 másodpercre lefeküdt a fűre, hogy lefényképezzék. A betegség teljesen megváltoztatta az életét, beleértve a kórházi kezelést, valamint a kognitív zavarokat és a súlyos fáradtság érzését. Angliában és Walesben évről-évre nő az esetek száma, és a kockázat csökkentésének leghatékonyabb módja az, hogy eleve megelőzzük a csípést.

Olivera Marshall a férjével és két lányával vidéken volt, amikor szerinte megcsípte a kullancs. Elmondása szerint nem érezte a rovarcsípést, és csak két héttel később kezdte rosszul érezni magát, amikor kiütések jelentek meg rajta, amelyek egyre nagyobbak lettek. A háziorvosa szerencsére azonnal diagnosztizálta az állapotot, és antibiotikumot kapott, de a fertőzés elhatalmasodott rajta.

A nő elmondta: „Régebben egészséges, fitt és elfoglalt voltam. Mióta ez történt, már nem tudok annyira koncentrálni. Vannak napok, amikor nehezen tudok olvasni, írni vagy akár beszélni; aztán állandóan fáradt vagyok. Minden nap más és más. Csak kezelem a tüneteimet és próbálok mindent megtenni, hogy valamiféle normális életet éljek. Nagyon fontos, hogy az érintetteket a lehető leghamarabb kezeljék” – tette hozzá.

A Public Health England szervezet szerint a betegség kockázata Olivera Mashall lakóhelyén, Devonban „meglehetősen alacsony”, a megye egész területén 2022-ben 100 000 emberre 4,9 eset jutott. Elismerték: létezik kockázat, de hozzátették: a természetben való tartózkodás jót tesz az emberek fizikai egészségének és mentális jóllétének is. A szervezet közleménye szerint az embereknek meg kell próbálniuk elkerülni a kullancsokat azáltal, hogy jól körülhatárolt ösvényeken sétálnak, hogy elkerüljék a magas növényzettel való érintkezést, és rövid nadrág helyett hosszú nadrágot érdemes viselni, hogy ezzel is csökkentsék a csípés esélyét.

A Lyme Disease UK jótékonysági szervezet becslései szerint az Egyesült Királyságban a kullancsok mintegy 10%-a hordozza a Lyme-kórt. A szabadba készülőknek érdemes kullancsriasztót és kullancseltávolító eszközt vinni magukkal , valamint kerülni  a magas fűben való sétát. Ezen kívülvilágos színű ruházatot célszerű viselni, hogy a kullancsokat könnyebb legyen észrevenni, a nadrágot pedig be kell tűrni a cipőbe, és röcid ujjú helyett inkább hosszú ujjú felsőrészt válasszanak.

A Lyme-kór tünetei különbözőek lehetnek, ezért fontos, hogy az emberek tisztában legyenek velük – tette hozzá a jótékonysági szervezet.

Forrás: BBC

Legolvasottabb cikkeink