• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kérdés-válasz a kullancsok eltávolításáról és bevizsgáltatásáról

Lyme borreliosis 2023.11.24 Forrás: Weborvos
Kérdés-válasz a kullancsok eltávolításáról és bevizsgáltatásáról

A kullancs azonnali és szakszerű eltávolítása csökkentheti a fertőzés kockázatát, míg a kullancs vizsgálata segíthet azonosítani a kórokozókat.

Hogyan távolítsuk el a kullancsot, hogy a fertőzés esélyét csökkentsük? A szakszerű eltávolítás után érdemes bevizsgáltatni a kullancsot?

A kullancscsípés lehetősége számos ember számára valóságos fenyegetés, mert az nem csak kellemetlen, hanem komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Részletes útmutatónk a kullancs eltávolításáról, a csípés utáni teendőkről, valamint a kullancs bevizsgáltatásának kérdéséről és menetéről szól.

Hogyan távolítsuk el szakszerűen a kullancsot?

Használjon finom csipeszt vagy speciális kullancseltávolító eszközt, amely elérhető a gyógyszertárakban. Kerülje az éles tárgyak használatát, mivel azok összenyomhatják a kullancs testét, így növelhetik a fertőzés kockázatát. A csipesz feje ne legyen lapos, mert az összenyomja a kullancs testét, hanem ívelt, mint egy szemöldökcsipesz, ami a testet elkerülve a bőrfelszín közelében ér csak össze, és biztosan nem préseli vissza a vért a sebbe. Fogja meg a kullancsot a fejénél, a bőrhöz minél közelebb, és húzza ki óvatos, egyenletes mozdulatokkal. Kerülje a rángatást vagy csavarást. Tekerni nem kell. Mossa meg alaposan a területet szappannal és vízzel, majd fertőtlenítse alkohollal vagy jódoldattal. Ha véletlenül bennmarad a bőrben a kullancs szájszerve, próbálja meg eltávolítani egy második kísérlettel. Ez a testrész minimális mértékeben tartalmazhat kórokozót, ami a fertőtlenítéssel elpusztul, a bennragadt testrész pedig kilökődik, így a fertőzés esélye minimális.

A kullancs eltávolításával kapcsolatban három jellemző tévhitet is érdemes eloszlatni:

1. tévhit: Ujjal, cérnával, gyakorlatilag bármivel jó kiszedni a kullancsot? Ezzel szemben a valóság az, hogy kullancsok eltávolításánál ajánlott egy speciális kullancseltávolító eszközt (csipeszt, kanalat, vagy egy finom csipeszt) használni. Ezen eszközök segítségével elkerülhető, hogy a kullancs feje leszakadjon és a bőrben maradjon, ami tovább növeli a fertőzés kockázatát.

2. tévhit: Ráér eltávolítani a kullancsot, a lényeg, hogy ne szakadjon bele a feje? Ezzel szemben a valóság az, hogy nem áll fenn olyan „biztonsági időablak”, melyben garantáltan nem történik fertőzés, tehát az eltávolításnak minél hamarabb, de óvatosan és szakszerűen kell megtörténnie. Szükség esetén a hosszú köröm is alkalmas, ha csak a kullancs fejét ragadja meg.

3. tévhit: Alkohollal, olajjal "fojtogassuk" a kullancsot? Ezzel szemben a valóság az, hogy a kullancsot semmiképp sem szabad folyadékokkal, például alkohollal vagy olajjal "fojtogatni", mert ezek stimulálhatják a kullancsot arra, hogy több potenciálisan fertőzött anyagot öklendezzen vissza áldozatába. A kullancsot élve kell eltávolítani.

Mit tegyünk, miután eltávolítottuk a kullancsot?

A kullancscsípés után figyeljünk bármilyen bőrreakcióra, különösen az erythema migrans nevű bőrkiütésre, azaz a Lyme-foltra, amely egy körkörösen terjedő, érzetre meleg, középen világosabb, szélei felé vörösebb folt a bőrön. Célszerű a csípés helyét filccel vagy golyóstollal bejelölni, és naponta fényképezni. A terjedő bőrpír szélét is érdemes körberajzolni, hogy lássuk a terjedését. Ha bőrtünetet vagy egyéb, influenzaszerű tüneteket észlel, forduljon orvoshoz. Ha lehetséges, tegye a kullancsot egy zárt edénybe, és javasoljuk: vizsgáltassa be – az alábbiakban leírjuk miért.

De a kullancs eltávolítása utáni folyamatok kapcsán is érdemes két tévhitet eloszlatni:

4. tévhit: Jó, ha lehúzzuk a vécén, ecetbe, alkoholba vagy vízbe fojtjuk? Ezzel szemben a valóság az, hogy a kullancsot nem ajánlott lehúzni a vécén vagy folyadékba fojtani, mert nem fullad meg gyorsan, és ha be szeretnénk vizsgáltatni, az anyagok ronthatják a minta minőségét. Ehelyett kifejezetten erre a célra tervezett tárolóeszközökben tárolhatjuk, amelyek kaphatók gyógyszertárakban. Szükség esetén megfelel egy jól zárható fiola is. Ne becsüljük alá a kullancs menekülőképességét! Ha mindenáron az elpusztítás mellett döntünk, akkor két felület közötti összenyomással (vigyázva, nehogy utána a kifolyt folyadéktól fertőződjünk meg) vagy leginkább égetéssel tudjuk elpusztítani.

5. tévhit: A tünetek azonnal jelentkeznek? Ezzel szemben a valóság az, hogy a Lyme-kór tünetei nem mindig jelentkeznek azonnal. Időbe telhet, akár hetekbe, sőt hónapokba is, mire a tünetek kialakulnak, ami idő alatt a betegség progressziója is folytatódik. Ezért rendkívül fontos, hogy az emberek kellően tudatosak legyenek ezen időeltolódás miatt, és folyamatosan monitorozzák magukat a lehetséges tünetek észlelése érdekében.

Érdemes-e bevizsgáltatni a kullancsot?

Fontos tisztában lenni a ténnyel: ha a kullancs fertőzött, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a csípéssel át is adta a kórokozókat, de ha mégis, akkor az, hogy a kullancsban milyen kórokozók voltak, nagyon értékes információ lehet a megfelelő terápia kiválasztásában. A bevizsgáltatás különösen ajánlott, ha a kullancs olyan területről származik, ahol Lyme-kóros esetek ismertek – ez Magyarország gyakorlatilag teljes területe. A Lyme-kór korai felismerése növeli a sikeres kezelés esélyét, ezért, ha felmerül a gyanú, érdemes a kullancsot bevizsgáltatni. A kullancsvizsgálat azt mutatja ki, hogy a kullancs tartalmaz-e Lyme-kórt okozó baktériumot, vagy más olyan kórokozót, ami problémát okozhat. Sajnos más kórokozókkal is megfertőződhetünk, mint például a Bartonella, Babesia, Mycoplasma, Ehrlichia stb., és a kullancs bevizsgáltatásával az esetleges későbbi tüneteinkre hamarabb találhatunk magyarázatot. Az eredmény segít az orvosnak a pontos diagnózis megállapításában, és ha pozitív a bevizsgáltatás eredménye, a gyors intézkedés növeli a gyógyulás esélyét.

Hol van lehetőség a kullancs bevizsgáltatására?

A kullancsvizsgálati folyamat egyszerű: patikákban általában elérhetőek kullancsvizsgálati egységcsomagok. Az egységcsomagban lévő tasakba behelyezzük a kullancsot, és lezárjuk a tasakot.

A vizsgálatot például az Istenhegyi Klinika Géndiagnosztikai Orvosi Centrum végzi Budapesten. Hozzájuk be lehet vinni személyesen, illetve postán is fel lehet adni a tasakot: lehetőség szerint légpárnás borítékba helyezve. Fontos részlet, hogy folyadékban, illetve celluxszal leragasztott formában beküldve sajnos nem lehetséges megvizsgálni a kullancsokat. Postai csekken vagy átutalással ki kell egyenlíteni a vizsgálati díját, majd kitölteni a vizsgálatkérő lapot.

A vizsgálat eredményéről e-mailben vagy postai úton értesítik a beküldőt. A vizsgálat időtartama nagyjából két hét. Az Istenhegyi Klinika javaslata szerint, ha a beküldő a kullancscsípés után Lyme-foltot észlel magán, a lehető leghamarabb érdemes orvoshoz fordulnia, mert lehet, hogy azonnal el kell kezdeni a gyógyszeres kezelést, ebben az esetben nem kell megvárni a vizsgálat eredményét.

Ne feledjük: a kullancscsípés megfelelő kezelése és a kullancs bevizsgáltatása létfontosságú lehet a súlyos betegségek megelőzésében. A kullancsok által terjesztett betegségek, főként a Lyme-kór, komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek, beleértve a szív, az ízületek, és az idegrendszer károsodását.

A kullancs azonnali és szakszerű eltávolítása csökkentheti a fertőzés kockázatát, míg a kullancs laboratóriumi vizsgálata segíthet azonosítani a betegséget okozó kórokozókat. Ez lehetővé teszi a pontos orvosi diagnózis megállapítását, és a korai kezelés megkezdését, ami növeli a gyógyulás esélyét és minimalizálja a lehetséges szövődményeket. Az orvosok által ajánlott megelőző lépések követése, mint a megfelelő öltözködés és a kullancsriasztószerek használata, segíthetnek a kullancscsípések elkerülésében, tovább erősítve a védelmet a kullancsok által terjesztett betegségekkel szemben.

Egy végzetes félreértés: A kullancscsípés után sokan úgy gondolják, hogy nem érdemes bevizsgáltatni a kullancsot, mert a fertőzöttsége még nem jelenti azt, hogy Lyme-kórosak lettünk. Ez az állítás azonban veszélyes félreértés lehet. A modern kutatások egyre inkább arra mutatnak rá, hogy a Lyme-kórt okozó baktériumok a csípés pillanatától kezdve bekerülhetnek a szervezetünkbe. A biztonsági időablak elmélete, miszerint lenne egy bizonyos időszak, amikor még nem alakul ki fertőzés, nem állja meg a helyét. Ezért érdemes bevizsgáltatni a kullancsot, amennyiben az megcsípett bennünket, hogy megfelelő információkat kapjunk a lehetséges fertőzésről és jobban fel tudjunk készülni a további teendőkre. Ebben az esetben a proaktív lépés nem csak a saját egészségünket védi, de segíthet a korai diagnózisban és a hatékonyabb kezelésben is.

Legolvasottabb cikkeink