• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Lyme-prevalencia: 15 százalék?

Lyme borreliosis 2022.07.18 Forrás: Weborvos
Lyme-prevalencia: 15 százalék?

Az első globális becslés szerint a világ lakosságának csaknem 15 százaléka szenved Lyme-kórban.

Kínai kutatók becslése szerint világszerte az emberek 14,5%-a volt már Lyme-kóros. A legfrissebb kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy minden hetedik embernek lehet Lyme borreliosisa – vélik kutatók.

Az új eredmények utat nyithatnak a bakteriális fertőzés kezelésére, amely olyan tüneteket okozhat, mint a fejfájás, izom- és ízületi fájdalom és akár évekig tartó fáradtság.

Kínai akadémikusok 150 000 ember részvételével végzett vizsgálatok vérmintáit tanulmányozták. Az eredmények azt mutatták, hogy 14,5 százalékuknak volt Lyme-kórra utaló antitest a vérében. Az arányok azonban valamivel több mint 20 százalékot tettek ki Közép-Európában, amely területet általában Németország és Lengyelország öleli fel.

A kutatók szerint a Lyme-kór globális elterjedésére vonatkozó "pontosabb" adat "azonosítaná a kockázati tényezőket. Korábban az erről szóló tanulmányok azt sugallták, hogy évente körülbelül 900 brit és 30 000 amerikai fertőződik meg, ezt azonban alábecsült számnak tartotta a szakma.

A kínai Kunming Orvostudományi Egyetem kutatói 1984 és 2021 között 89 Lyme-kór vizsgálatot elemeztek, összesen 158 287 ember bevonásával. Mindegyik tanulmány a Lyme-kór arányát vizsgálta a vérvizsgálati eredmények alapján, mivel ez a betegség ugyanúgy aktiválja az immunrendszert antitest termelésére, mint a COVID-vírus. A kutatócsapat a BMJ Global Health című folyóiratban publikálta eredményeit, „a Lyme-kór világméretű prevalenciájának legátfogóbb és legfrissebb szisztematikus áttekintése” címen.

Közép-Európában a lakosság ötöde pozitív tesztet mutatott – ez a legmagasabb arány –, ezt követi Kelet-Ázsia (15,9 százalék) és Nyugat-Európa (13,5 százalék). Összehasonlításképpen, ez az arány a Karib-térségben (2 százalék), Dél-Ázsiában (3 százalék) és Óceániában (5,3 százalék) volt a legalacsonyabb.

A kutatók megállapították, hogy a kullancsok által terjesztett betegségek előfordulása megduplázódott az elmúlt 12 évben. Az ilyen kórokozók jelentős és növekvő közegészségügyi problémát jelentenek, és „a betegségek és halálozások fő okozói világszerte” – közölték.

A kullancsok az elmúlt években globálisan terjeszkedtek „nagymértékben megnövelve az emberi expozíció kockázatát” – áll a tanulmányban. Ez a hosszabb nyaraknak és a melegebb télnek, az állatok migrációjának és a szabadban töltött megnövekedett időnek tudható be.

Egy részelemzés kimutatta, hogy az 50 év felettiek, a férfiak és a vidéki területeken élők szenvedtek leginkább Lyme-kórban.

A férfiak nagyobb valószínűséggel dolgoztak olyan munkakörökben, ahol jobban ki voltak téve a kullancsokkal való találkozásnak, mint például gazdálkodók, rendőrök és katonák.. A csapat szerint "elengedhetetlen" az új kezelések és megelőzési módszerek kifejlesztése. Megjegyezték azonban, hogy a vizsgálatok egyharmada csak egyfajta tesztet használt a Lyme-kór fertőzésének megerősítésére. Ezek a vizsgálatok több esetről számoltak be, mint azok, amelyek egy második tesztet is alkalmaztak a fertőzés bizonyítására. Ennek oka lehet, hogy a Lyme mögött meghúzódó baktériumok hasonlóak más kórokozókhoz, például az Epstein-Barr vírushoz.

A kutatók kiemelték, hogy a vizsgálatok egy részét olyan régiókban végezték, ahol a Lyme-kór endémiás, ezért sokkal magasabb volt az előfordulási aránya.  Emiatt a 14,5 százalékos adat "túlbecsült és nem reprezentatív a világ népességére nézve" - vélik a kutatók. 

Egy világszerte szabványos tesztelési módszer "nagy értéket" jelentene a Lyme-kór prevalenciájának megerősítésében, valamint információt nyújtana arról, hogy mely csoportok a leginkább veszélyeztetettek - zárták tanulmányukat a kutatók.

Legolvasottabb cikkeink